Ugrás a tartalomra

CO2 mérleg

A kender már a kenderföldön, a 4 hónapos növekedése során annyi CO2-öt köt meg, mint egy ugyanakkora területű erdő 1 év alatti növekménye.  Az ipari kender kórójának összeaprított fás részét (pozdorja) egy meszes alapú kötőanyaggal és vízzel összekeverve jön létre a kenderbeton.

A folyamat során energiabefektetés a kender betakarításán és feldolgozásán kívül a kenderbeton összekeverésével és szállításával kapcsolatosan merül fel. Ez azonban nagyságrendileg kisebb, mint a nagy energia igényű pl.: égetett kerámia termékek előállítása esetén felhasznált energia.

Ilyen tekintetben, a kender eleve nagy mennyiségű CO2 lekötésével kezdi a kenderbetonban mint alapanyagként az életét. Nagy eséllyel kevesebb CO2 kerül kibocsájtásra a kenderbeton előállítása során, mint amennyit a növény megkötni képes a növekedése során.

Ezt azért nem lehet biztosan kijelenteni, mert az függ a felhasznált energia előállításától is pl. Magyarországon az elektromos energia széndioxid mentes módon előállított arány magas, így igen jól állunk CO2 kibocsájtás tekintetében. Lengyelországról viszont ugyanez nem mondható el.

Tehát Magyarország tekintetében a kenderbeton fő alapanyagát a kenderpozdorját vizsgálva esélyes, hogy CO2 negatív a kender.