Ugrás a tartalomra

A természet csodája

A kenderbeton egy olyan különleges építőanyag, aminek minden egyes alkotó eleme 100%-ban a természetből származik. A természetben a folyamatok jól ki vannak találva, jól működnek. A gond akkor szokott kezdődni, amikor is az ember azt gondolja, hogy jobban tudja és érti, így maga szeretné kigondolni hogyan is kellene működnie a természet rendszereinek anélkül, hogy látná, érzékelné, értené, tehát valós tudást szerezne róla, ebből következően tudatosan avatkozna be a folyamatokba.

Kenderbeton a természet csodája

Meghalljuk-e a természet szavát?

A kenderbetonnak van egy összetevője a kender pozdorja, ami nagyon meghálálja, ha tudatosan közelednek felé, és egyben fokozottan tanítja az „alacsony tudatosságú” beavatkozókat, úgymond megmutatja „mégis csak a természet az úr a háznál”!

Ebből következik az, a világon tapasztalható jelenség, hogy nagyon kevés olyan kenderbeton termék létezik, ami a tudatosság eme szintjén jött létre. Így maga a termék is komoly minőségbeli problémákkal küzd, és a kenderházak sem működnek funkcionálisan az abban zajló épületbiológiai folyamatok meg nem értése okán.

A Kenderház Szindróma

Azt a folyamatot nevezték el a Kenderház Magyarország szakemberei Kenderház Szindrómának, ami a kenderházak azon jelenségeinek összessége, amikor egy kenderház valamely funkciója nem működik, tehát diszfunkcionális.

Ok és okozat

Egy kenderház létrehozásánál érteni kell az okot és okozatot, és ebben az esetben lehet okosan úgy hozzányúlni ehhez a rendszerhez, hogy mind a tervezés és mind az építés olyan alkotó folyamaton menjen keresztül, hogy az elkészült kenderház összes előnyét képes legyen nyújtani a megrendelő részére.

Ok és okozat

Így elkerülhetőek azok a világ szinten általánosan tapasztalható problémák, amelyek két fő terület köré csoportosíthatóak.

 1. A kenderbeton nem köt át teljes keresztmetszetében (nem homogén az átkötés).

 2. Az elhibázott rétegrend miatt nem páraszabályoz a kenderbeton.

Mind a kettő számtalan más probléma előidézésének az alapja, ezért is utalunk erre oly módon, hogy a kenderházak 3 alaptulajdonságából csak 1 tulajdonság érvényesül, és így jöhet létre a 3-at fizet 1-et kap esete.

A kenderház 3 alaptulajdonsága:

 1. hőszigetelő

 2. páraszabályozó

 3. hőtároló

Ebből a 3 tulajdonságból kettő azonnal megszűnik, amennyiben a rétegrend kialakításánál felületesen figyelnek oda a pára közlekedésének a fizikai tulajdonságaira, így nem lesz páraszabályzó és hőtároló a kenderház.

A világ egyik csodája

Amennyiben a kenderház megalkotói odafigyelnek a kenderházak egyensúlyi folyamataira, a kenderbeton esetében a kötésrendszerre, a falszerkezet esetében pedig a pára áramlásának legmegfelelőbben kialakított rétegrendre, akkor a kenderház a világ egyik csodája, mivel:

 1. hőszigetelő >>>
 2. páraáteresztő >>>
 3. páraszabályzó >>>
 4. párapufferelő >>>
 5. hőtároló >>>
 6. hangszigetelő >>>
 7. levegőfertőtlenítő >>>
 8. hűtő hatás >>>
 9. termikus burok >>>
 10. homogén szerkezet >>>
 11. környezetkímélő >>>
 12. természetbe visszaforgatható >>>
 13. helyben helyileg előállítható >>> 

Nem igazán van olyan 100%-ban természetes alapanyagokból létrehozott építőanyag, ahol maga az építőanyag és az építőanyagból létrehozott épület is ilyen számú előnyös tulajdonságokkal rendelkezne.