Ugrás a tartalomra

Technológia a természetből

Új dimenziók

A Kenderház Magyarország kenderlabor munkatársai közel 300 kísérlet és több évi kutatást követően hozták létre 2020-2021-ben a NewHemp termékcsalád alapjául szolgáló kötőanyag rendszert, ami új dimenziókba helyezi a kenderbeton termékeket.

Kenderbeton labor

A több éves kutatómunka több szinten folyt, közel két évig tartott a kötőanyag változatok laboratóriumi tesztelése vegyészmérnök kollégánk közreműködésével. Majd a későbbiekben a kutató csapatba invitálásra került mészipari technológus kollégánk, hogy mind a mész alapú kötésrendszerekre és a szilikátkémia területére rálátással és tapasztalattal rendelkezzünk.

A vegyész laborban tesztelt kötőanyag keverékek kerültek további tesztelésekre a kenderbeton laborunk munkatársai részéről, úgymond folyamatos nyúzási próbáknak vetették alá a kenderbeton mintákat. Eközben került felismerésre a kenderpozdorja vizes oldatának nagyon erőteljes kötésromboló hatása.

 

Hogy is van ez a nagyvilágban?

És akkor megálltunk egy kicsit. Publikált erről egyáltalán valaki? Tud erről egyáltalán rajtunk kívül valaki? Kiderült neves kutatóintézetek kenderbetonos vizsgálatai sem tárták fel ezt a jelenséget, csak megjegyezték tanulmányukban, hogy a kenderbeton nem köt át.

Van egyáltalán olyan kenderbeton, ami teljes keresztmetszetében átkötni képes, bárhol a világon?

Út a megoldás felé

A kötésgátló hatás felismerése után nagy szorgalommal kerestük tovább a megoldást. Amikor a kitartás párosul a lelkesedéssel egyszer csak jön egy olyan esemény, amit véletlennek szoktak definiálni. Az emberek többsége erre legyint, vagy észre sem veszi. Mi szerencsére észrevettük.

Az ismert sablonok nem működnek

A kenderbeton különlegességét jellemzi, hogy szinte minden korábbi tudást el kell dobni, hogy képes legyen az ember meglátni a megoldást. Így voltunk Mi is vele, és ehhez kapcsolódik a véletlen, mivel olyan anyagokat kevertünk össze amire a vegyész munkatársak felhívták a figyelmet, hogy nem szabad, és olyan anyagot hagytunk ki belőle amit szintén nem szabad. És láss csodát ebből a véletlenből lett a NewHemp kenderbeton kötőanyag rendszere.