Ugrás a tartalomra

Hőszigetelő

A kenderbeton egyik fő összetevője, a rendkívül sokoldalúan hasznosítható növénynek, az ipari kendernek a fás része, a pozdorja. A pozdorja igen könnyű anyag, melynek 115-125 kg a tömege köbméterenként, és ez a mikrocsöves szerkezetének köszönhető. A mikrocsövekben levegő található, és ez a bezárt levegő, ami a hőszigetelő képességét biztosítja a kenderbetonnak.

A kenderpozdorját meszes alapú kötőanyaggal és vízzel összekeverve készül el a kenderbeton. A keverési folyamat viszont nem befolyásolja a pozdorjában betárolt levegő mennyiségét, így a pozdorja hőszigetelő képessége a kenderbetonon belül is megmarad.

Kender pozdorja

A kötőanyag befolyásolja a hőszigetelést?

Igen, viszont nem jelentősen. Ennek az a fő oka, hogy a kenderbetonban térfogat arányban olyan minimális 8-12%  a kötőanyag mennyisége, hogy nem képes jelentősen befolyásolni a hőszigetelő képességet. Nagyon magas kötőanyag arány esetén a hővezetési tényezőt már el lehet rontani.

Kenderbeton hőszigetelés

Mekkora a hőszigetelése a kenderbetonnak?

Az általunk készített kenderbeton hővezetési tényező (lambda) értéke U = 0.077 [W/m²K] ami azt jelenti, hogy ha veszünk egy hagyományos szigetelő anyagot pl.: a polisztirolt  5 cm vastagságban, akkor a kenderbeton ugyanezt a szigetelő értéket 10 cm vastagságban képes teljesíteni.

Mivel a kenderbetont jellemzően nem utólagos (más építőanyagok) szigetelésre használjuk, hanem homogén szerkezetben kitöltő anyagként, ezért kisebb a jelentősége annak, hogy milyen vastagság mellett teljesíti a megfelelő hőszigetelő értékeket. Normál falszerkezet vastagságában már 35 cm-től a legszigorúbb előírásokat is teljesíti. Amennyiben figyelembe vesszük a tartószerkezet hőtechnikai rontó hatását, abban az esetben is 45 cm-es vastagságú falakkal számolva teljesíthető az előírt hőszigetelésre vonatkozó érték.

45 cm-es kenderbeton fal

Nem mellékes, hogy a jó hőszigetelési tulajdonságokon kívül ebben a homogén szerkezetben a kenderbeton páraszabályzó és hőtároló képességekkel is rendelkezik. Ezekkel a tulajdonságokkal együttesen más szigetelőanyagok nem rendelkeznek. Hasonló három az egyben tulajdonságú építőanyag nincs, még az öko építőanyagok között sem.