Ugrás a tartalomra

Helyszíni öntés

A kenderház építés legegyszerűbb technológiája a kenderbeton helyszíni megkeverése, és bedolgozása. A kenderház felépítése az alábbi lépésekben történik:

1. Alapozás

alapozás

Az alap ugyanúgy készül, mint a hagyományos házak esetében. A ház tömege, a rá nehezedő terhelések, és talajviszonyok figyelembevételével statikus mérnök határozza meg az alapozás típusát és méretezését. 

Az alap, vasbeton használatával készül. Más megfelelő, tartós alapanyagot, alapozás készítésére jelenleg nem ismerünk (2022).   
Sokan kérdezik a talajcsavaros megoldást cégünktől, azonban még nem találkoztunk olyan teherviselő képességgel rendelkező talajcsavarral, ami gazdaságosan megfelelő lenne kenderházak terheinek elviselésére, és a kenderház várható teljes élettartama alatt állagromlás nélkül alkalmazható lenne.

2. Vázszerkezet építése

Vázszerkezet kialakításáról részletesebben a vázszerkezet írásunkban >>> 

Általunk javasolt jó megoldás:

A Kenderház Magyarország kizárólag betonpilléres szerkezettel javasolja a kenderházak vázszerkezetét elkészíteni. Nem véletlen, hogy hosszas előkészületeket követően, a 2016-ban szakembereink által tervezett első magyar kenderháznak a tartószerkezete is vasbeton pilléres szerkezettel került megtervezésre. Alkalmas nagy befogadó képességű, nagy belső terekkel rendelkező kenderbeton házak, csarnokok kialakítására is.

Betonpilléres vázszerkezet:

A vasbeton pillérek jól méretezhetőek, nem mozognak, a pára nincs rájuk hatással, a kenderbeton korrozív hatását jól viselik, így nulla kockázat mellett alkalmazhatóak kenderházak tartószerkezeteként. A kenderfalban megfelelően elhelyezve a hőhidat okozó hatás megszüntethető.

A költségek tekintetében (2022) anyagtakarékosabban felhasználható, mint a faváz, a nagyobb terhelhetőség miatt, a szerkezet árában pedig a faváz árát megközelíti. A bedolgozási technológia alapján előre készített vázszerkezet esetén, a zsaluzási költség magasabb. Utólagos vázszerkezet készítése esetén a zsaluzási költség minimálisra csökkenthető (előre gyártott elemek esetén).

betonváz

3. Tető építése

A tető a váz elkészítését követően felkerül a koszorúra a cserepekkel együtt, így a további munkálatok esőtől védve zajlanak.

tetőszerkezet telepítés

4.Kenderfal kiöntése

A kenderfal kiöntéséhez attól függően, hogy valamelyik oldalon (általában belső oldal) alkalmaznak-e bennmaradó zsalu elemet, szükséges a csúszózsaluzáshoz az előkészületeket megtenni. Bennmaradó zsalu esetén (pl.: gipszkarton) tartóváz kerül elkészítésre, amihez a gipszkarton rögzíthető. Ebben az esetben az elektromos, gépészeti szerelvények előre beszerelhetőek, az előszerelést el lehet végezni, nem kell utólag vésni a falban.

A zsaluzást kétoldali csúszó zsaluval is el lehet készíteni. Teljes keresztmetszetben átkötni képes New Hemp kenderbeton alkalmazásánál, a kétoldali csúszó zsalu esetén semmilyen segédszerkezet nem szükséges a kenderbeton fal kiöntéséhez. Így a kenderbeton falban a beton tartószerkezeten kívül semmi más nem található.

két oldali zsalu akét oldali zsalu b

A csúszózsaluzás folyamata a szerelő beton síkjától indul. 40-50 cm magasságban kiöntésre kerül a kenderbeton első rétege, majd a következő nap felhúzásra kerül a zsalu, és egy újabb 40-50 cm-es kenderbeton csík következik. A folyamat addig ismétlődik amíg el nem éri a zsalu a tetőt.  A kenderbeton kiöntése megszakítás nélkül átfordul a födémbe, és ott folytatódik, ahol már már nincs tovább szükség a zsalura.

5. Esztrich beton

Következő lépés a szerelő betonra felvitt, talajpára elleni vízszigetelő réteg elkészítése, majd  a gépészeti alapszerelés, víz, szennyvíz következik. A padló hőszigetelő rétegének elhelyezése, majd a padlófűtés csövek lefektetése után kiöntésre kerül az esztrich beton réteg. Megszilárdulását követően lehet az esztrich betonra a meleg (pl.: laminált padló) és hideg (pl.: kerámia lap) burkolatokat elkészíteni.

gépészet aljzatbetonban

6. Nyílászárok

A kenderbeton kiöntése után eltelt 2 héttel elhelyezhetőek az épületben a nyílászárók. A nyílászárók nyílásai a kenderbeton fal öntése során kirekesztéssel, milliméter pontossággal kihagyásra kerülnek. A kirekesztés során, olyan sablont kell  készíteni, amiben van egy belső váll, melynek az ablak nekitámaszkodhat.  Így jobb lesz a hőszigetelés, és tokrögzítő csavarokkal a keret rögzítésre kerülhet közvetlenül a kenderbetonba. Ezt követően a hézagok szigetelőhabbal kerülnek tömítésre.

A ház most már zárható, időjárástól függetlenül folytatódhatnak a belső munkák.

ablakok

7. Gépészet, villanyszerelés

Ebben a fázisban elkészülnek a villanyszerelési munkák, és a gépészeti (szellőző rendszer, kazángépészet, víz-csatorna) munkálatok. A kenderbetonozáskor beépített szerelvények további szerelése történik.

gépészet

8. Felületképzések

 A New Hemp kenderbeton tulajdonságainak megfelelő anyagokkal történő felületképzések elkészülnek, pl.: külső és belső vakolatok, kívülről nemesvakolat, belülről magas páraáteresztő képességű vakolat, glett, festék. 

9. Burkolatok, bádogos munkák

Lerakásra kerülnek a hideg, meleg burkolatok, a bádogos elkészíti a bádogos elemeket, esővíz csatornákat felszereli. 

10. Végszerelési munkálatok

A villanyszerelő és a gépész elhelyezi a végszerelvényeket (kapcsolók, csillárok, mosdók, kádak, zuhanyzók stb.). Beüzemelésre kerül a hőszivattyú, mérési jegyzőkönyv készül a villanyszerelési munkálatokról. 

11. Beköltözés

Optimális ütemterv mellett 6-9 hónap alatt beköltözhető az új kenderház.