Ugrás a tartalomra

Vázszerkezet

Vázszerkezet kialakítására több javaslat is olvasható az interneten. Korábban a mi cégünk is többféle megoldást javasolt, melyet az alábbiakban át is tekintünk. Számunkra viszont a gyakorlati tapasztalatok csak egy megoldást jelöltek ki.

a. Faváz szerkezet:

Előszeretettel javasolják a természetes mivolta és a könnyű építhetősége miatt. Korábban jelentős ár előnye volt a vasbeton szerkezetekhez képest, ami mostanra (2022) lassan elenyészni látszik.

Fa nyomószilárdsági változásaA faváz bármilyen kezeléssel is van ellátva, hosszútávon nem viseli el a magas páratartalmú környezetet. Egy kenderfalban a párapufferelő tulajdonság miatt gyakran előfordul ilyen körülmény , és idővel a faváz elvetemedésével, megmozdulásával jár. A magas páratartalmú környezeteben a fa nyomószilárdsági értéke csökken (bükk, erdei fenyő). 

Olyan minőségi kenderbeton esetén, amely teljes keresztmetszetében képes átkötni, ez a jelenség a fal megrepedésével járhat, mivel a kenderbetonnak minimális a szakítószilárdsága hasonló a normál betonhoz. Normál betonba a szakítószilárdság növelése miatt raknak vasat, míg a kenderbetonba nem rakhatunk, annak erős korrodáló hatása miatt.

Fa vázzal készült kenderháznak egyszerű tesztje, ha nem reped a fal:

a., A kenderbeton nincs teljes keresztmetszetben átkötve, ezért a faváz tud anélkül mozogni a falban, hogy megrepesztené azt.

b., A falszerkezet rétegrendjét elrontották, így nem valósul meg a párapufferelő hatása a kenderfalnak, és így nem is kerül akkora páraterhelés alá a faváz szerkezete. Ebből adódóan a szerkezet nem mozdul, nem vetemedik.

c., Mindkettő eset fent áll, a rétegrend sem jó, és a kenderbeton sem kötött át teljes keresztmetszetben. Így nincsenek repedések a falon. Tapasztalatunk szerint, ez az egyik leggyakoribb hiba kenderházak esetében.

Ezekkel a hibákkal csak az a probléma, hogy a kenderház 3 alaptulajdonságából csak a hőszigetelő képesség érvényesül, a páraszabályozás, párapufferelés és a hőtároló képesség nem. Természetesen így az egyéb bónusz tulajdonságok is elvesznek.

Felmerül a kérdés akkor, hogy minek épít kenderházat az ember, ha az összes plusz tulajdonság elvész?

faváz

b. Fém váz szerkezet:

A fém egy lehetséges alternatívája lehet a vázszerkezetnek, mivel a fához képest minimális a mozgása. Nem mozog és vetemedik a pára hatására, továbbá megfelelő, jó minőségű korrózióvédelem mellett a kenderbeton korrodáló hatása sem érinti. Az anyagiak oldaláról viszont a fém jelentős áremelkedése (2022) és a korrózióvédelem költsége nem teszi gazdaságossá lakóépületekben történő alkalmazását.

fémváz

c. Betonpilléres vázszerkezet:

A vasbeton pillérek jól méretezhetőek, nem mozognak, a pára nincs rájuk hatással, a kenderbeton korrozív hatását jól viselik. Így nulla kockázat mellett alkalmazhatóak kenderházak tartószerkezeteként. A kenderfalban megfelelően elhelyezve, a hőhidat okozó hatás megszüntethető.

A költségek tekintetében (2022) anyagtakarékosabban felhasználható, mint a faváz, a nagyobb terhelhetőség miatt. A szerkezet árában pedig a faváz árát megközelíti. A bedolgozási technológia alapján előre készített vázszerkezet esetén a zsaluzási költség magasabb. Utólagos vázszerkezet készítése esetén a zsaluzási költség minimálisra csökkenthető (előre gyártott elemek esetén).

Általunk javasolt jó megoldás:

A Kenderház Magyarország kizárólag betonpilléres szerkezettel javasolja a kenderházak vázszerkezetét elkészíteni. Nem véletlen, hogy hosszas előkészületeket követően, a 2016-ban szakembereink által tervezett első magyar kenderháznak a tartószerkezete is vasbeton pilléres szerkezettel került megtervezésre. Alkalmas nagy befogadó képességű, nagy belső terekkel rendelkező kenderbeton házak, csarnokok kialakítására is.

betonváz