Ugrás a tartalomra

Víz

A mérleg nyelve a víz

víz

Elsőre azt gondolnánk, hogy a víz a legegyszerűbb összetevője a kenderbetonnak. Itt elsődlegesen nem a víz minőségére gondolunk, hanem adagolásának jelentőségére térnénk ki. Természetesen tiszta, ivóvíz minőségű vízzel kell a New Hemp kenderbetont megkeverni. 

A pozdorja menüpontban >>>  részletesen írunk a jelenségről, ami befolyásolja a kenderbetonban a vízbőséget vagy vízhiányt, és ez a legkiválóbb kötőanyagokat is képes megzavarni, kötést tönkre tenni.

A kenderbetonhoz használatos kötőanyagok esetében - legalábbis azon kötőanyagok esetében, amelyek működnek kenderbetonban – mész alapú CO2-ra történő kötéshez is, és hidraulikus kötéshez is vízre van szükség.

A kötés és a víz kapcsolata

Amennyiben a keverékben vízhiány van, nincs is miről beszélni, egyszerűen nem jut elég víz a kötések létrehozásához. Így nagyon gyenge vagy egyáltalán létre sem jövő kötések jellemzik az ilyen típusú kenderbetonokat. Kiemelten a pozdorja vízfelszívó hatása tudja megbolondítani a rendszert. Az elején úgy tűnik van elegendő víz a kötések létrehozásához, közben a kenderpozdorja meg elszívja a kötőanyag elől.

Ezért a kenderbeton keverése során minden esetben időt kell adni, hogy a kész bekevert keveréket a zsaluba való bedolgozás előtt, még tovább keverjük (néhány perc) addig, amíg a pozdorja felszívja és felveszi a neki szükséges vizet. Majd utána ellenőrizni, hogy a kenderbetonnak megfelelő-e az állaga, azaz a nedvességtartalma, a megfelelő kötések kialakításához. Kalibrálás esetén az eljárás egyszerűbb.

Amikor már a víz sem segít

Abban az esetben, ha a vízarány beállítása pontosan sikerült a keverékben, és ennek ellenére sem köt meg rendesen, teljes keresztmetszetében a kenderbeton, akkor ebből kötőanyag minőségi problémáira következtethetünk. Vagyis arra, hogy nem tesztelték megfelelően kenderbetonban az adott kötőanyagot.

Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy magas mésztartalmú a kötőanyag, még nem biztos, hogy kenderbeton készítéséhez is alkalmazható. Nem garancia a jó kenderbetonra. Az a kötőanyag, ami homokkal vagy sóderrel kiválóan működik, lehet, hogy kenderbetonban teljesen használhatatlan.

A kész kenderbeton víztartalmának ellenőrzése

Precíz kivitelezés esetén folyamatosan ellenőrzik a bedolgozott kenderbeton víztartalmát is, műszeres és hitelesített mérőeszközök segítségével. Kenderbeton laboros munkatársaink az általunk kidolgozott módszerekkel és mérési eljárásokkal ellenőrzik az elkészült New Hemp kenderbeton minőségét.

mikrohullámú nedvességmérő