Ugrás a tartalomra

Párapufferelő

A kenderbeton falszerkezet amellett, hogy kiváló páraáteresztő, még páraszabályzó is. A páraszabályzó képességét a kenderbeton a pára pufferelésének, vagy érthetőbben megfogalmazva a pára betárolásának köszönheti. Ezzel megelőzi a túl száraz, és túl nedves lakótéri klíma kialakítását.

Ez úgy működik, hogy amikor alacsony a lakótér páratartalma, akkor a kenderfalban letárolt pára elindul a lakótér felé és megnöveli annak páratartalmát, amikor pedig magas a lakótér páratartalma, a pára elindul a kenderfal felé és csökkenti ezáltal a lakótér páratartalmát.

Ez a páratartalom az optimális 40-60% környékére képes folyamatosan beállni a levegő relatív páratartalmától függően, a kenderfal páraszabályzó képességének köszönhetően. A kenderbeton folyamatosan egy állandó páraegyensúlyt próbál megteremteni a lakótérben lévő páratartalmával.   

Ez a páraszabályozás mindenféle gépészeti berendezéstől és külső beavatkozástól mentesen működik anélkül, hogy bármilyen karbantartás (gép esetében) lenne szükséges, vagy energia a működéséhez.

A pára csökkenti a hőszigetelő képességet?

Ez egy nagyon jó kérdés, mivel bármilyen hőszigetelő anyagról is beszélünk amennyiben víz (pára) kerül bele jelentősen csökkenti, akár meg is szünteti a hőszigetelő képességét.

A kenderbeton, rendkívüli párával kapcsolatos képességeit a kender pozdorjának köszönheti. A hőszigetelő képesség a pozdorja mikrocsöves szerkezetének köszönhető, ugyanis a mikrocsövekbe záródik be az a levegő, ami a hőszigetelésért felelős, ugyanakkor a magas szerves anyag tartalom pedig megköti a pára egy részét. Egy érdekes jelenség, hogy a kenderbeton olyan részeibe is tudja eltárolni a párát, ami a hőszigetelő képességére nincs hatással. Ezzel a különleges tulajdonsággal rendkívüli módon kiemelkedik a hagyományos hőszigetelő anyagok közül.

Hővezetési ellenállása: 0,077 W/mk

(összehasonlításképp expandált polisztirol lapok: 0,03-0,04 W/mk)

Kijelenthető tehát, hogy a betárolt pára mennyiségétől függetlenül, jelentősen nem változik a kenderbeton hőszigetelésének képessége.