Ugrás a tartalomra

Kötőanyag

A Kenderház Magyarország kenderlabor munkatársai közel 300 kísérlet, és több évi kutatást követően hozták létre 2020-2021-ben a NewHemp termékcsalád alapjául szolgáló kötőanyag rendszert, ami új dimenziókba helyezi a kenderbeton termékeket, a korábban megszokott bedolgozással (építéssel) kapcsolatos tulajdonságainak a tekintetében is.

New Hemp logó

A különbségek jól láthatóak az alábbi táblázatban:

Tulajdonságokhagyományos kenderbetonNew Hemp kenderbeton
Homogén kötés teljes keresztmetszetben5-10 cm vastagságig 2-3 hónap alatt, 45 cm vastagságban nem jellemző1 hét alatt 45cm-es falvastagságban
Száradási sebesség5-6 hónap alatt (addig nem vakolható)2 hét után külső felületek vakolhatóak, belső vakolat, kiöntést követő 3. naptól
Nyílászáró rögzítés kenderfalbaKizárólag segéd tartó szerkezettelKözvetlenül a kenderbetonba a kiöntést követő 2 hét múlva tokrögzítő csavarral (nincs segédszerkezet)
Gyors építéslegalább fél év száradási idő késlelteti a kenderbetonnal kapcsolatos további munkálatokat (felületképzés)Ideális körülmények mellett Időveszteség nélkül lehet vele dolgozni. (1-3 hónap)
Télen is bedolgozható+5 ºC-igbedolgozás nulla fokig, száradás – kötés -25 ºC-ig
Költséghatékonyhosszú technológia szünet (5-6 hónap)minimális technológiai szünet         (3 nap-2 hét)
Előregyártott elemek készítésére alkalmasNem, vagy csak komoly segédszerkezettel együttIgen, akár segédszerkezet nélkül is alkalmas lehet.
Teherhordó?NemVan olyan keverési arány, amivel teherhordóvá tehető, de nincs értelme az egyéb paraméterek gyengülése miatt.
TartószerkezetFaváz szerkezettel javasolják. A faváz mozgása kizárólag azért nem repeszti meg a falat, mert nem köt át teljes keresztmetszetében a kenderfal, így tud mozogni a faváz a fal belsejében.Kizárólag betonpilléres vázszerkezettel javasoljuk. A betonváz nem mozog, így a teljes keresztmetszetében átkötött kenderfalat sem repeszti meg.

Zsákutcában a mészhidrát

Mint ahogy a korábbi írásunkban leírtuk, kenderfal működése >>> önmagában mésszel, mészhidráttal, teljes keresztmetszetében, a kenderbeton homogénen összekötni nem képes. Koránt sem olyan egyszerű létrehozni egy jól működő kenderbeton kötőanyagot, mint ahogyan 1/3 arányban megkeverjük házilag a betont - bár az sem mindig egyszerű.

Annak ellenére, hogy minden vizsgálat az ellenkezőjét bizonyítja, Európában is vannak olyan kenderbeton készítéséhez is javasolt kötőanyagok, amik előnyként azt emelik ki, hogy kizárólag mész alapon működnek, és emiatt természetesek.

Kiemelten javasoljuk, hogy ha bárki egy kenderház megépítésében gondolkozik, akkor mielőtt eldönti, hogy milyen kenderbetonból készüljön a háza, kérjen mintát a forgalmazótól, és tesztelje le, hogy valóban létre jön-e a teljes keresztmetszetű átkötés. Ez azért is fontos, mert ezt a hibát utólag már nem lehet reális költségen kijavítani!

Interneten található kötőanyag receptúrák

Rengeteg információ és egyben kenderbeton receptúra is megtalálható az interneten, amiknek a többsége nem valós információt tartalmaz, és nem működik. Magyarországon minden építőanyagról teljesítménynyilatkozatot kell kiállítani, ami a minőségi paramétereit tanúsítja. A paraméterek betartása kizárólag gyártói felelősség.

Olyan termékek esetében, mint a kenderbeton, ami nem sorolható be szabvány alá (nem létezik kenderbeton szabvány) külön Nemzeti Műszaki Értékelés eljárása alá kell vonni a terméket, ahol a vizsgálat alá vont paramétereket tanúsítják, és csak azt, ami kötelező, és amit a gyártó kér.

Kenderbeton esetében helyszíni bedolgozás (gyártás) esetén, lakóépületekbe kizárólag a Nemzeti Műszaki Értékelés és helyszíni bedolgozás ellenőrzését követően állítható ki teljesítmény nyilatkozat, ami lehetővé teszi a kenderbeton felhasználását és beépítését.

NMÉ vizsgált termék, mégsem köt át?

Hogyan létezhet olyan termék, ami rendelkezik Nemzeti Műszaki Értékeléssel és mégsem köt át teljes keresztmetszetben? 

A kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Egyrészről a kenderbetont nem kenderbetonként (mivel nincs ilyen szabvány) hanem vázkitöltő hőszigetelő anyagként vizsgálják. Másrészről az előbbiekből következik, hogy nem teherhordó szerkezetként vizsgálják, így teherhordó szerkezetek vizsgálati paramétereinek sem kell megfelelni.

A vázkitöltő hőszigetelő anyagok vizsgálatánál nem előírás az anyag homogenitásának, átkötésének, mechanikai tulajdonságainak a vizsgálata. Ez gyártói hatáskör, hogy ilyen paraméterek vizsgálatát kérik-e.

Ebből kifolyólag gyártói felelősség az is, hogy milyen mechanikai, homogenitási feltételeknek felel meg az általa gyártott és forgalmazott termék.

Takarítson meg egy ház árát!

Mielőtt kenderbetonozásba kezd, végezzen el egy egyszerű vizsgálatot! Keverje össze a gyártói javaslat szerint a kenderbetont, öntse ki 15x15-ös méretű kockákba, vagy ha ez nincs hasonló átmérőjű műanyag virágcserépbe. 5 db mintát öntsön ki, majd egymás után vágja el őket az alábbi időrend szerint:

  • az elsőt >>>1 hét után

  • a másodikat >>> 2 hét után (egy jobb minőségű kenderbetonnak illik ekkorra már átkötnie)

  • a harmadikat >>> 1 hónap után

  • a negyediket >>> 2 hónap után

  • az ötödiket >>> 3 hónap után

Ha van ennyi ideje, érdemes ezt kivárni, ugyanis lehetnek olyan kenderbeton termékek, amelyeknek ennyi idő szükséges az átkötéséhez. Ezen időtartamnál hosszabb idő alatt,  amint korábban leírtuk, esélye sincs megkötni a mintának, így ezzel a vizsgálat le is zárható.

Összefoglalva, mielőtt bármilyen kenderbeton terméket beépítene a házába, javasoljuk előtte a fenti tesztet elvégezni, így meggyőződhet az adott termék minőségéről, teljes keresztmetszetű átkötéséről.

Ezzel a minimális költséggel elvégezhető vizsgálattal - utólag lehetetlen az átkötés hiányából adódó hibákat javítani - szó szerint egy ház ára takarítható meg.

Gyártói felelősség átvétele saját kezű kivitelezés esetén?

Saját kezű kenderbetonozás esetén, amennyiben utólagosan a kenderbeton minőségi problémájára derül fény, akkor a gyártó, vagy a termék a forgalmazója könnyen átháríthatja ezt a felelősséget. Hivatkozhat arra, hogy nem a saját hatáskörében (azaz nem a gyártói előírásoknak, a szakmai feltételeknek megfelelően )  történt a kivitelezés, ezért a kenderbetonozás eredményéért nem tud felelősséget vállalni. Utólagosan elég nehéz bizonyítani mi történt valójában, így ami elsőnek megtakarításnak tűnik (saját kivitelezés) jóval többe kerülhet, mint a vélt megtakarítás.

A fentiek okán a Kenderház Magyarország nem támogatja a saját kezű kivitelezést helyszíni bedolgozás esetén.