Ugrás a tartalomra

Tégla

Hagyományos téglák három fő típusával találkozunk:

  • falazó tégla

  • válaszfal tégla

  • blokk tégla

Mindhárom típus előállítható kenderbetonból is, viszont a kendertéglákra továbbra is vázkitöltő elemként kell tekinteni. Ahhoz, hogy teherhordó szilárdságot érjen el a kenderbeton, olyan mennyiségű kötőanyag szükséges, ami már nagyban csökkenti a hőszigetelő és páraszabályzó képességet. Ezért teherhordó téglát kenderbetonból jelenlegi ismereteink szerint nem érdemes és nem gazdaságos készíteni.

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy téglát is csak kiváló minőségű kenderbetonból lehetséges készíteni. A gyártás költséghatékonyan csak akkor valósítható meg, ha a tégla gyorsan képes a kezdeti kötéseit létrehozni, teljes keresztmetszetében átköt, és emellett minimális időt kell csak töltenie az öntőformában.

Technológiai szünetek nélküli építkezés

A téglának számtalan előnye van a helyszíni bedolgozáshoz képest. Talán az egyik legnagyobb előny, hogy nem kell várni a falak kiszáradására, így a falazás befejeztével azonnal lehet a munkát folytatni a soron következő művelettel. 

Magasabb minőség

Előregyártott elemek precízebben és magasabb minőségben készülhetnek, mint a helyszíni bedolgozás során készített kenderbeton.

A zsaluzási költség megtakarítható, viszont a tégla falazási költsége, ragasztóhabarcs költsége,pluszként jelentkezik.

Kisebb környezeti terhelés

A téglának környezetvédelmi előnye is van, mivel ebben az esetben nem kell külön-külön a helyszínre szállítani a kötőanyagot és a kender pozdorját, a bedolgozó gépeket, zsalu elemeket, hanem a teherautó rakteréhez igazodva kerül leszállításra  tégla formájában .  Kötőanyag és a pozdorja is egyben . A kenderbeton bedolgozó gépekre és eszközökre nincs is szükség. Ennek köszönhetően a szállítással kapcsolatos káros anyag kibocsájtás közel a felére csökken.

Válaszfalakat kenderből

A tégla előnye igazán a válaszfalak esetében mutatkozik meg, ugyanis kenderbetonból a hagyományos zsaluzásos, öntéses technológiával válaszfalakat készíteni olyan mértékben körülményes és költséges, hogy szinte senki nem választotta ezt a megoldást idáig Magyarországon. A kender válaszfaltégla ezzel szemben viszont gyors és egyszerű megoldást kínál erre a célra.

Kenderház update válaszfal téglával?

A válaszfaltégla nem csak válaszfalnak használható. Ugyanis utólagosan a lakótér falára ragasztva, vagy a határoló falak belső oldalára ragasztva, hagyományos házak, vagy akár egy panellakás esetében is kenderházakat megközelítő hatás érhető el páraszabályozás és levegőfertőtlenítés tekintetében már 10 cm-es vastagságtól.

Ez a megoldás minimális térfogatsúlya miatt a legtöbb hagyományos épület esetében alkalmazható. Ilyen esetekben a figyelembe kell venni a határoló szerkezeteket is, adott esetben tervezői segítségét is igénybe kell venni.

Az első magyarországi gyártású kender válaszfal tégla már előrendelhető a Kenderház Magyarországtól itt>>>