Ugrás a tartalomra
Kendrbeton vizsgálat

A jó a rossz és a csúf kenderbeton!

New-Hemp küldte be 11 September 2023 időpontban

A köznyelvben elterjedt a kenderbetonnal kapcsolatban, hogy nagyon egyszerűen mészhidrát segítségével is készíthető jó minőségű kenderbeton. Ez nem igaz!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem így van és sajnos külföldön is előfordulnak még olyan forgalmazásban lévő kötőanyagok is amelyek nem alkalmasak minőségi kenderbeton előállítására, nem beszélve azokról  a kísérletező kedvű emberekről akik „mindenkinél jobban tudják” alapon maguknak szeretnék kikeverni a kenderbeton kötőanyagukat.   
Attól ez a probléma még nagyon valós, hogy akik szembesülnek vele agyon hallgatják ellentétes érdekeik miatt.  

Minden esetben jól megmutatja milyen minőségű kenderbetonnal van dolgunk, ha elvágjuk a kiszáradt kenderbetont és megvizsgáljuk mennyire kötött össze teljes keresztmetszetében.  
Az alábbi videó vizsgálatokkal mutatja be a kiváló minőségű és a silány minőségű kenderbetonok közötti különbséget.

 

Látni szeretnéd milyen amikor nem köt át a kenderfal? 

Végre egy külföldi példa is amin nagyon jól látható milyen amikor elvágnak egy olyan kenderfalat ami finoman fogalmazva sem kötött át homogénen. 
Az alábbi videóban jól látható, hogy szétmállik, elmorzsolható az egész. 
 

A fal elvágását azt követően végezték miután eredetileg egy szaunát készítettek kenderbetonból és a szaunakályhát teljesen szabálytalanul helyezték el a helységben, mivel a füstcsövet direktben átvezették mindenféle hővédelem nélkül a kenderfalon ezért az kigyulladt.

Tűzvédelem:

A fenti videó arra is jó példa, hogy egy nem homogénen átkötött kenderbetonnak (elmorzsolható rész) kisebb a tűzzel szembeni ellenálló képessége, mivel a kötőanyag nem képes teljesen bevonni a pozdorja szemeket.

Faváz, miért nem reped a fal?

A fa minden esetben mozog, főleg abban az esetben ha egy olyan falszerkezetbe kerül elhelyezésre amely egyben párapufferelő is. 
Könnyen rá lehet jönni, hogy a favázzal készült kenderbeton házaknál mely esetben nem reped meg a fal néhány év elteltével. Az ok egyszerű a fa könnyedén tud mozogni az elmorzsolható részben (fal közepe), akár jelentősen el is mozdul anélkül hogy a fal külsején ezt repedések formájában észre lehetne venni.

Mikor reped meg a fal?

Egy teljes keresztmetszetében átkötött kenderbeton falazat esetében a kenderbeton minimális húzószilárdsága miatt a fa mozgása megrepesztheti idővel a falazatot, ez csak idő kérdése gondoljunk csak a régi vályogházak mestergerendájára milyen elváltozásokon mennek keresztül pedig nem is rakták párapufferelő környezetbe.

Mi a megoldás?

Minőségi kenderbeton termékek használata, a kenderbetonhoz megfelelően méretezett és illesztett egyéb építőanyagok alkalmazásával (rétegrend, páraáteresztés), kiemelten a tartóváz méretezésére és anyagválasztása tekintetében.