Ugrás a tartalomra

Páraszabályzó

konyha

A kenderbeton falszerkezet a 2,5-3-as páravezetési ellenállásának (μ) köszönhetően aktív pára kapcsolatban van a lakótérrel. Pórusszerkezetének és magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően a lakótér páraváltozásaira gyorsan reagálni képes.

Mivel a párát képes betárolni a szerkezetében (akkumulálni), ezért a pufferelési kapacitásának maximumáig képes a lakótér páratartalmát szabályozni és a relatív páratartalmat az optimális 40-60% között tartani, függetlenül attól, hogy az épületen kívül milyen páratartalmi értékek vannak.

Egy kenderház esetében, hogy a páraszabályozás funkcionálisan képes legyen működni, kiemelten fontos a belső falfelületeket magas páraáteresztő képességű vakolattal, glettel és festékkel ellátni, ellenkező esetben lezárjuk és megakadályozzuk a kenderbeton páragazdálkodásának kiegyensúlyozó szerepét.

Mészvakolat párazáró!!!

Komoly félreértés a kenderházépítők körében világszinten, hogy a mész természetes és páraáteresztő mivolta miatt azt gondolják, hogy a mészvakolat alkalmas kenderház belső oldali felületképzésére.

Amennyiben megvizsgáljuk a mészvakolat páradiffúziós ellenállását, 9,1 közötti értéket kapunk, ami 3-4 szer rosszabb a kenderbeton 2.5-ös páradiffuziós ellenállás értékéhez képest.

Kijelenthető tehát, hogy a mészvakolat kenderbeton szempontjából erősen párafékező rétegnek minősül így nagyban rontja a kenderbeton fal páraszabályozó képességét!

Az ilyen módon készült kenderházaknak sajnos nem működik jól a páraszabályzó képessége.

A belső oldali rétegrendben a cél μ=2.5-3-as érték megközelítése az akadálymentes páraszabályozás működésének érdekében.

Párazáró mészvakolat

Kereskedelemben kapható páraáteresztő termékek:

A kereskedelemben kapható építőanyagok esetében a páraáteresztő képességet a normál építőanyagokhoz képest határozzák meg, így akár egy festék vagy glett esetében is, amit páraáteresztőnek mondanak és reklámoznak nem biztos, hogy kenderházhoz is alkalmas.

Mindenképpen el kell kérni a termék azon adatlapját, amin a páraáteresztő érték is meg van adva, és ezt követően lehet dönteni egy adott termék kenderházban történő alkalmazását.

Azon termékeket, amelyek még nem kerültek tesztelésre kenderfalak felületén, mindenképpen az alkalmazás előtt tapadási vizsgálatnak szükséges alávetni (a kenderbeton és a felületképző anyag együttes viselkedését szükséges ellenőrizni) a későbbi meglepetések elkerülése végett.

A Kenderház Magyarország szakemberei szívesen segítenek az alapanyagok kiválasztásában, szükség esetén tesztelt anyagokat is ajánlanak.

Modern építőanyagok és a pára

A pára kezelésének a fontossága (problémája) a modern építőanyagok alkalmazásakor fokozottan érvényes, ugyanis a legtöbb modern építőanyagokból épült épületben komoly problémát jelent a pára kezelése, amit legtöbb esetben aktív gépészeti berendezésekkel igyekeznek kezelni.

A magas páratartalomból eredő párakicsapódás a hideg (harmatpont alatti hőmérséklet esetén) a felületeken penészesedést okoz.