Ugrás a tartalomra
Sok érv szól a kender mellett

Sok érv szól a kender mellett

New-Hemp küldte be 31 January 2017 időpontban

A kenderről sokaknak valószínűleg a marihuána, az indiai kender ugrik be elsőként, talán emiatt is szorult háttérbe a Magyarországon több száz éves hagyományokkal rendelkező kendertermesztés.

A növény ipari változata azonban nem drogalapanyag, s nem is alkalmas annak, ám rendkívül sokoldalú növény, amelyből több mint 25 000-féle terméket lehet előállítani. Bemutatásában Pásztor Zsolt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) munkatársa segít.

Magja védi az egészséget

Egyike a legértékesebb étkezési célú növényi magvaknak: nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat (omega-3, omega-6) tartalmaz. Fehérjeösszetétele is egyedülálló a növényvilágban, egyenértékűvé teszi a hússal. Növeli a védekezőképességünket, erősíti az immunrendszerünket. A magból hántolt magot, olajat, lisztet, fehérjeport készítenek. A hántolt magból tofu is lehet.

Rostja az egyik legerősebb és legtartósabb a földön /Fotó: Northfoto

Kiválóan szigetel

A kender kórójának mindkét része, a rost és a pozdorja (aprított belső fás rész) is felhasználható például szigetelőanyagként. A darált rostokból szigetelőlapot, illetve kenderpaplant is készítenek, utóbbi Németországban és Szlovákiában már nagy sikert aratott, felhasználása egyre terjed. Ennek legfőbb oka, hogy a kenderpaplan szigetelési tulajdonságai szinte megegyeznek a kőzet- és üveggyapotéval, nagy előnye viszont, hogy teljesen károsanyag-mentes.

A pozdorjához megfelelő arányban vizet és mésztartalmú kötőanyagot keverve a kenderből beton is készülhet, amely szintén kiváló hőszigetelésre. ­Ráadásul az egyetlen olyan kikeményedő anyag, amellyel a vályogházak utólagosan szigetelhetők. Egy köbméter ára valamivel 30 ezer forint alatt jön ki, így megközelítőleg az elterjedtebb üveggyapot árában van.

Falat is húzhatunk belőle

A kenderbeton építkezéseknél is kiválóan használható, ha teherhordóként nem is, de kitöltő falazatként elsőrangú. Az így épült otthonok rendkívül energiatakarékosak, mivel nyáron klíma nélkül is olyan hűvösen tartják a benti levegőt, akár a vályogházak.

A kenderbetont mésztartalmának köszönhetően nem támadják meg a rágcsálók, bogarak, nem penészedik, s nagyon jó a páraháztartása is. Az anyag mindamellett tűzálló, gyakorlatilag nem éghető – tudtuk meg Horesnyi Bélától, a KÖSZI Szövetkezet kenderprojekt-vezetőjétől.

Mintaadó

Tavaly novemberben a Szeged melletti Domaszéken kezdődött meg az első magyar kenderbetonház építése, amely jelenleg is tart.

– Másfél hektárnyi ipari kender is elegendő lehet egy átlagos, 100 nm-es családi ház felépítéséhez. Alapanyaga ugyan drágább egy hagyományos tégla- vagy polisztirolépületnél, viszont kevesebb munkaerő szükséges az építéséhez, ezért összességében közel hasonló költséggel vagy akár kevesebbel jár az építése – árulta el lapunknak Horesnyi Béla.

Tudjon meg még többet a gödöllői fórumon!

2017. február 4-én, szombaton Gödöllőn a Tessedik Sá­muel u. 2-4.-ben 10-től 16 óráig – Középpontban a kendermag és feldolgozása címmel – kenderfórumra várják az érdeklődőket.

További információkat Pásztor Zsolt agrárgazdaság-fejlesztési referenstől kaphatunk.

Forrás: www.blikk.hu

Címkék

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra! A cikkben szereplő információk mára elavultak lehetnek.