Fűtés és háztartási meleg víz


Egy 100 m2-es A+ os épületnek az óránkénti fűtési hőigénye, ha -20fok a külső hőmérséklet 3,5 KWh. Ez lecsökkenthető ötödére abban az esetben, ha nem gázkazán és hagyományos radiátoros fűtés van, hanem langyos padló és falfűtés kombinációja levegő-vizes hőszivattyúval kiépítve. (mielőtt bárki jelezné ez nem kerül többe mint egy kondenzációs kazánnal hagyományos fűtési rendszer kiépítése) 

Elektromos fogyasztás


Az éves fűtési és meleg víz energiaigényhez hozzáadjuk a háztartás éves elektromos igényét kalkulálva azzal, hogy a sütő és a főzőlap is elektromos. Egy átlag 4 tagú háztartás havi 250-300 KWh-t fogyaszt. A kapott eredményt némi rátartással megkapjuk azt a fogyasztást amire már méretezhetünk egy napelemes rendszert ami a ház energia mérlegét nullára hozza ki éves viszonylatban. 

2020-tól Magyarországon is csak ilyen épületeket lehet építeni. A technológia ma is létezik és egyre kedvezőbb a bekerülési ára. 

Víz fogyasztás


Területenként ez az árban legingadozóbb költségnem. Csatornadíjjal együtt 4 fő fogyasztását figyelembe véve havi 5-15 ezer Ft-ot is kitehet havonta. Ebben a költségben általában 2/3-ad a csatorna díja. A csatornát most már ki lehet váltani bármely háznál biológiai lebontó aknára (nem kerül többe mint a csatornára kötés díja). Ezzel a vízdíj 2/3-a megoldódott. 

A víz kiváltására számtalan olcsóbb és drágább megoldás is létezik az esővízgyűjtős Országh József-féle megoldástól a kútfúrásig, vagy a hibrid megoldásokig, hogy csak ivóvizet vesz a hálózatról az ember azt is vízszűrőn keresztül.

Egymással szimbiózisban működő rendszerek


Egy épület költségvetésében jelentős mértéket tesz ki a gépészet és esetünkben a megújuló energia ellátási rendszer kialakítása. Ezen rendszerek abban az esetben lesznek képesek költséghatékonyan működni, ha egymással szimbiózisban szolgálják az épületet nem pedig külön egységenként kezeljük őket. Ezért a bekerülési költségek mellett kiemelten fontos a gépészeti berendezések éves primer energia szükségletének csökkentésére való maximális törekvés a használt megoldások egyszerűsítésével.

Ami olcsóbb nem biztos, hogy jobb


Például komoly ellentmondás, ha elektromos fűtési megoldás használata mellett energiatakarékos LED-es fényforrásokkal akarunk energiamegtakarítást elérni, úgy hogy az épület hűtésével már nem foglalkozunk. (Később hűtésére külön megoldások kiépítése lesz várhatóan szükséges.) Ez a megoldás lehet csábítóan olcsóbb, viszont már rövidtávon is alacsonyabb komfortot képes biztosítani magasabb energiafelhasználás mellett. Nagyobb a napenergiás rendszer kiépítési költsége és a későbbiekben igen magas költséggel, vagy csak öszvér megoldásokkal lehet átállni egy kisebb energiaigényű megoldásra.

Jónak tűnő energetikai zsákutca


Fokozhatjuk még a helyzetet az előző olcsóbb megoldást azzal, hogy a használati meleg vizet hőszivattyús bojlerrel állítjuk elő ami a beltéri levegő hőjéből csinál meleg vizet, oly módon, hogy a hidegebb levegőt házon kívülre fújja, majd vákuumot létrehozva az épületben kényszerszellőzést létrehozva a külső hideg friss levegőt beszívja (újra) az épületbe. Ha ennek a megoldásnak az energetikai mérlegét nézzük akkor elektromos fűtéssel melegítettük fel azt a levegőt amiből a hőszivattyú kivette a meleg vízre valót, de egyben ugyanannyi hideg levegőt be is szívott az épületbe amit ugyanúgy fel kell elektromosan fűteni. Ennyivel egy sima villany bojlerrel olcsóbban ugyanerre az eredményre jutunk amellett, hogy néha kinyitjuk az ablakot szellőztetés céljából.

Legfőbb szempont


Egy szónak is száz a vége a gépészet és energetikai rendszer tervezése során az energiafaló megoldásokat amennyire lehetséges mellőzni szükséges. Talán könnyíti ezt a szelekciót ha végiggondoljuk milyen eszközökre adott kb.: 10 évvel ezelőtt az áramszolgáltató komoly támogatást a megvásárláshoz. Vajon miért is támogatta pl.: a villanybojlereket?

A másik kulcskérdés ebben a szellőztetés, mivel a megfelelő mennyiségű légcsere elengedhetetlen és azzal, hogy kinyitjuk az ablakoz igen jelentős hőenergia távozik télen vagy jön be nyáron amit újra fűteni, vagy hűteni szükséges.