Épületeink hatása az egészségünkre?

A modern városi ember az életének a jelentős részét, épületekben és járművekben tölti. Egyes mérések szerint életünk akár 90%-át is zárt terekben töltjük, ezért ez a környezet kijelenthető jelentős befolyással van az életünkre. 

Az 1980-as években a WHO azonosította a „betegház szindróma” jelenséget. Röviden ez arról szól, hogy amíg az épületeinkbe beépített építőanyagok károsanyag kipárolgásai határérték alatt találhatóak, egyenként összeadva (egy zárt térben) viszont ezen hatások már határérték felett lehetnek, nem beszélve  a másodlagos egészségkárosító hatásokról, aminek legfőbb okozója az épületeinkben található pára. 

Amennyiben a pára nem tud eltávozni az épületből a falakon keresztül, nincs más lehetősége egyszerűen lecsapódik a hideg felületeken. A párás meleg levegőtlen közeg kiváló élőhelyül szolgál a gombáknak, amelyek spóráikat abba a levegőbe juttatják amelyet belélegzünk.


A modern szigetelőanyagokkal lezárjuk az épületeinket

Azzal, hogy a műanyag szigetelésekkel teljesen lezárjuk az épületeinket, lehetetlenné tesszük a pára eltávozását. Sokan ezzel még mindig nem foglalkoznak, mivel a hatás nem azonnal érzékelhető, hanem hosszútávon akár évek múlva jelennek meg a kellemetlen tünetek, és ebben az esetben az emberek már nem kapcsolják össze az eredendő okot az okozattal. 

Fel sem tűnik sokunknak, hogy az orvos hegyi levegőre küld el minket ahol megszűnnek  a tüneteink, majd visszazökkenve a korábbi környezetünkbe újra előjönnek azok.

Nem lehet kérdés, hogy az egészségünkre komoly hatással van a mesterségesen létrehozott környezetünk, ezért nem véletlen, hogy akik már tapasztalják, tudják a kiváltó okokat egyre inkább érdeklődnek a természetes alapanyagokból készíthető épületek iránt.

A kender növényből készült építőanyag a kenderbeton egycsapásra képes megoldani a legtöbb építéssel kapcsolatos problémát, amellett hogy a növény mintha csak az emberek segítésére kerül volna  a földre, hogy a jelen civilizációs problémáink kezelésében nyújtson globálisan segítő kezet. A mi döntéseinken múlik, hogy az emberiség képes-e ezzel élni a jövőben. 

mesterséges környezet
penészesedés
szálló por
műanyag szigetelők
rossz levegő
pára probléma