Ugrás a tartalomra
Kender körút Olaszországban

Kender körút Olaszországban

New-Hemp küldte be 25 September 2016 időpontban

Kenderház tanulmányút Olaszországban


Olaszországban egy fiatal építészmérnöknek köszönhetően komoly érdeklődés mutatkozik a kenderházak iránt, aki indított egy vállalkozást, amely az alapanyagok előállításától kezdve, a kész házak felépítéséig képes a kenderház építőket kiszolgálni.

Mielőtt a KÖSZI Trade Szövetkezet belekezdett volna a kenderbeton technológia magyarországi szabványosítási és engedélyeztetési eljárásába, fontosnak tartotta megismerni más országokban már működő eljárásokat, és ebben az olaszországi vállalkozás élen jár.

Szövetkezetünk kenderbeton csoportjának 5 tagja 2015. március elején hosszú előkészületek és egyeztetéseket követően, szakmai tanulmányútra Olaszországba indult, hogy  megismerje az „olaszok titkát” módszereit, eredményeit.

Megérkezésünkkor a cég tulajdonosa fogadta delegációinkat a gyártói raktárbázisuknál. Körbevezetett minket a külső fedett raktárukban is, ahol raklapon sorakoztak az elkészített kenderbeton téglák, amelyeket itt készítenek, mellékelt képen is látható. A konkrét üzemet, nem tudtuk megtekinteni, mivel a gyártás technológiáját szigorú titokként kezelik.

Kendertégla

A raktárban raklapokon sorakozott a saját gyártású kenderbeton készítéséhez szükséges kötőanyag. Ez a kötőanyag kerül felhasználásra minden általuk gyártott kenderbeton esetén, továbbá partnereik részére mind a kötőanyagot, mind a kenderpozdorját értékesítik. A kötőanyagot több keverési arányban is használják, a felhasználás körülményei és a kivitelezés módjától függően. A kenderbeton helyszíni  keveréssel, vagy az üzemben előre száraz keveverékben bekeverve készül, big bag zsákokba csomagolva és helyszínre szállítva.

Lehetőségünk nyílt megtekinteni a kísérleti termüket is, ahol több anyagból készült falszerkezet található. Folyamatosan tesztelik és fejlesztik a termékeiket, ezzel is folyamatosan növelve a kenderbeton felhasználási lehetőségeit az építőiparban.

Fejlesztenek kender vakolóanyagot is, amelyet zsákokba csomagolnak, forgalmaznak és használnak fel. Kizárólag csak természetes alapanyagot használnak, egyben kiemelten törekednek arra, hogy egy épület kivitelezése során minél magasabb arányban kerüljön beépítésre a kender mint alapanyag.

Kenderbeton bemutató terem

A gyár megtekintése után elvittek minket egy befejezés előtt álló kenderépülethez, amelyet a kivitelező vezetésével tekinthettünk meg. Elmagyarázták, mit, miért és hogyan csinálnak. Nekünk nagyon megtetszett és teljesen meggyőzött minket a kender technológia magyarországi létjogosultságáról is. Kiemelkedő eredményt értek el, mivel a gyártó cég közreműködésével három év alatt Olaszországban közel 400 házat készítettek kenderbetonból, illetve szigeteltek vagy újítottak fel. Nagyon jó érzés volt ebben a házban tartózkodni, valahogyan még a levegő is más volt, mint a megszokott tégla épületekben.

Kendertégla

Összességében egy nagyon innovatív vállalkozást ismerhettünk meg a látogatásunk során. Nagyon inspirálóan hatott ránk ahogyan Olaszországban megismertették az emberekkel és felépítették a kenderbeton használatának a kultúráját. Előttünk mindig is példaként fog állni az olaszok kollegák sikere, alátámasztva azt a hitünket, hogy Magyarországon is szükség van a kenderből készített ÖKO épületekre.

A látogatás késő délutánig tartott. Természetesen a vacsora nem maradhatott el az eredeti olasz pizza, cappuccino nélkül.

Hazaérkezve Magyarországra megkezdtük a kenderbeton technológia honosítási eljárásának előkészítését.