Kenderház tanulmányút Olaszországban


Olaszországban egy fiatal építészmérnöknek köszönhetően komoly érdeklődés mutatkozik a kenderházak iránt. Indított egy vállalkozást amely az alapanyagok előállításától kezdve a kész házakig mindent képes megvalósítani kenderből.

Mielőtt a KÖSZI Trade Szövetkezet nekikezdett volna a kenderbeton technológia magyarországi szabványosítási és engedélyeztetési eljárásába, fontosnak tartottuk megismerni más országokban már működő eljárásokat és ebben az olaszországi vállalkozás élen jár.

Szövetkezetünk kenderbeton csoportjának 5 tagja 2015. március elején hosszú előkészületek és egyeztetéseket követően, szakmai tanulmányútra Olaszországba indult megismerni az „olaszok titkát” módszereit, eredményeit.

Megérkezésünkkor a cég tulajdonosa fogadta delegációinkat a gyár és raktár bázisuknál. Körbevezetett minket a külső fedett raktárukban ahol raklapon sorakoztak az elkészített kenderbeton téglák, amelyeket itt a gyár területén készítenek. A konkrét üzemet, nem tudtuk megtekinteni mivel a gyártás technológiáját szigorú titokként kezelik.

A raktárban raklapokon sorakozott a saját gyártású kenderbeton készítéséhez szükséges kötőanyag. Ez a kötőanyag kerül felhasználásra minden kenderbetonnal kapcsolatos kivitelezésnél, továbbá partnereik részére mind a kötőanyagot, mind a kenderpozdorját értékesítik. A kötőanyagot több keverési arányban is felhasználják kivitelezéstől függően. A kenderbeton vagy a helyszíni keveréssel, vagy az üzemben előre bekeverve készül, big bag zsákokba csomagolva és helyszínre szállítva.

Lehetőségünk nyílt megtekinteni a kísérleti termüket is ahol több anyagból készült falszerkezet található. Folyamatosan tesztelik és fejlesztik a termékeiket, ezzel is folyamatosan növelve a kenderbeton felhasználási lehetőségeit az építőiparban.

Fejlesztenek kender vakolóanyagot is, amelyet zsákokba csomagolnak és használnak fel. Kizárólag csak természetes alapanyagot használnak, egyben kiemelten törekednek arra, hogy egy épület kivitelezése során minél magasabb arányban kerüljön beépítésre a kender mint alapanyag.

A gyár megtekintése után elvittek minket egy befejezés előtt álló kenderépülethez, amelyet a kivitelező vezetésével tekinthettünk meg. Elmagyarázták, mit, miért és hogyan csinálnak. Nekünk nagyon tetszett és teljesen meggyőzött minket a kender technológia magyarországi létjogosultságáról is. Kiemelkedő eredmény, hogy a gyártó cég közreműködésével három év alatt Olaszországban közel 400 házat készítettek kenderbetonból, illetve szigeteltek vagy újítottak fel. Nagyon jó érzés volt ebben a házban tartózkodni, valahogyan még a levegő is más volt, mint a megszokott tégla épületekben.

Összességében egy nagyon innovatív vállalkozást ismerhettünk meg a látogatásunk során. Nagyon inspirálóan hatott ránk ahogyan Olaszországban megismertették az emberekkel és felépítették a kender használatának a kultúráját. Előttünk mindig is példaként áll az Olaszok sikere alátámasztva azt a hitünket, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a kenderből készített ÖKO épületeknek.

A látogatás késő délutánig tartott. Természetesen a vacsora nem maradhatott el az eredeti Olasz pizza, cappuccino nélkül.

Hazaérkezvén Magyarországra megkezdtük a kenderbeton technológia honosítási eljárásának előkészítését.