Jurtából kenderházba

Nem is lehetett más a választás


Még idén 2019-ben elindul az építése annak a kenderháznak, amelynek a tulajdonosai a környezettudatosságot szem előtt tartva egy téliesített jurtában élik az életüket Nyúlon. Nem is lehetett kérdés ezt követően, hogy a kenderház formája is kör alakú lett, hiszen a tulajdonosok mesélik - a jurtában való életvitellel megszokták a kör formát, nem is tudnának mást elképzelni maguknak - hiszen nagyon jól érzik magukat ebben a különleges térben. A kenderházukat a köralakú és egyben zöldtetös házak tervezésben nagy jártasságot szerző építész Válóczy Balázs tervezte.

2019. augusztus 9-én látogatták meg az építtetőket a Kenderház Magyarország szakemberei egyeztetve az építkezés részleteit. A tervek szerint 2020-ban már átköltöznek a jurtából a jurtát formázó kenderházba, amelynek építésében helyi mesterek is segédkeznek.
A környezettudatosság a jurta minden egyes porcikájában jól kitapintható. A tulajdonosok elmondása szerint ez az egyetlen olyan jurta Európában amely „osztott rendszerű” miszerint kialakításra kerültek önálló szobák, fürdőszoba, konyha, hálószóba, gyerekszoba is az ökolakhelyen.

A víz és annak kezelése


fürdőszoba a jurtában
A jurta fürdőszobájában teljesértékű fürdőkád található elegáns mosdókagylóval és komposzt wc-vel. Megjegyzendő a komposzt wc „alomszék” az angol wcket is megelőző tisztasággal és szagmentességgel végzi a dolgát.
A városi embernek szinte hihetetlen, ha visszatérünk a természet körfolyamataihoz és együttműködve a természettel használjuk azokat akkor megmutatkoznak azok a megoldások amelyek nemhogy csak környezettudatosabbak, hanem a kényelmükbe kapaszkodó társadalom által megszokott megoldásoknál is jobbak.
A jurtában van mosógép is. A mosogatás és a mosás a háziasszony által készített mosó és tisztítószerekkel zajlik, így semmilyen felesleges vegyi anyaggal nem szennyezi a környezetet. Nem is kell hangsúlyozni, hogy a fürdéshez hajmosáshoz is saját készítésű környezettudatos szereket használnak.

Az így keletkezett „szennyvíz” értékes anyaggá válik, hiszen gyökérzónás tisztítórendszeren keresztül kerül a jurta alatti kis tóba, amiből a növények öntözése végezhető.

A vízellátás kútból és vezetékes vízből van jelenleg megoldva, mint ahogyan az elektromos áramot is még a szolgáltatótól vásárolja a család.
mosógép, mosdó

A jurta gépészete


gyökérzónás tisztító
zöldséges kert
A szennyvízkezelés az előbbiekben kifejtett zseniális módon végzi a dolgát. A fűtés ugyanazon elven ahogy őseink tették a jurta közepén található fatüzelésű kályhával valósul meg. Télen folyamatos tüzelést igényel, így a háziasszonynak első amit meg kellett tanulnia férjétől, mik a tűzrakás fortélyai.

Hidegebb téli napokon a munkából visszaérve le tud hűlni a jurta, hiszen a hőtartása nem képes versenyezni nagytömegű épületek falaival, ezért is nagyon várják a tulajdonosok a kenderházak legendás hőtároló képességének megtapasztalását. Viccesen a „kenderházasok” meg is jegyezték a jurtában található kályha szaunát fog csinálni még a jóval nagyobb méretű kenderházban is. 

A jurtában meglepő módon teljesértékű konyha és fürdőszoba található, így aki városiként azt gondolta volna lavórban zajlik a tisztálkodás,  patakban a mosás és a konyha összességében a jurta közepén rakott tábortűz, az hatalmasat téved és egyben le is döbben amikor belép  a jurtába „ ja így is lehet?”

A szobákban villanykapcsoló és a konyhában elfordítva a csapot azonnal folyik a víz, tehát gépészeti szempontból semmilyen különbség nem tapasztalható a nagyvárosokban megszokotthoz képest, sőt a tea és a kávé is pillanatok alatt elkészült a kenderházas vendégek részére.

Sántha András
Kenderház Magyarország