A fa alternatívái

A fa alternatívái


Vannak olyan növények, amelyeknek a fűtőértéke közelíti adott esetben meg is haladja a fáét, viszont képes évente megújulni. Érdekes módon a kender is ezek közé tartozik, amellett, hogy nagyságrendekkel nagyobb fahozamra képes, mint egy erdő. Egészen pontosan egy hektárnyi kender 4 hónap alatt képes létrehozni annyi faanyagot, mint egy 8-10 hektárnyi fenyőerdő 1 év alatt, amellett, hogy a kendert miden évben be lehet takarítani.

8-10 hektár fenyőerdő éves fahozama
= 1 hektár kender 4 hónap alatt
Ez egy nagyon komoly különbség, ami a jövőben egy lehetséges megoldás lehet a környezetkímélő fatüzelésre. Sajnos azért csak jövőbeni, mert ehhez még jelenleg kevés kendert termesztenek, viszont egyre többen fedezik fel a növényben rejlő rendkívüli lehetőségeket.
Kisebb településeknek ez a megoldás egy teljesen járható alternatíva, amelyet akár közösségi összefogással is megvalósíthatnak. Ezzel a megoldással nemcsak a téli tüzelőt, hanem az épületeik alapanyagát is megtermelhetik a települések, nem mellesleg munkahelyet teremtve a lakosság részére. 
Gondolhatnánk, hogy ezt bárki egyénileg is meg tudja valósítani a hátsó kertben, viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy a kender betakarításának és feldolgozásának gépesítése igen költséges, így a belépési pont a kisebb települések esetében már teljesen kézenfekvő.

Kenderházak a jövőben


A nyúli jurtalakók környezettudatos életvitelük alapjaiból indulva egy kiemelten környezettudatos kenderbeton épületbe költöznek hamarosan. Az emberek egyre többen fordulnak újra a természet adta - millió évek óta működő megoldásokhoz - , így ennek köszönhetően egyre többen hozzák meg a döntéseiket a természetes alapanyagokból készült épületek mellett így a kenderházak mellett is.

Az újonnan épülő kenderházak egy új gazdaság beindulásának alapjait is megteremtik, előkészítve a Magyarországon korábban húzóágazatként működő kenderipar jelenkor követelményeinek megfelelő lepésenkénti újjáépülését, környezettudatos életterünket támogató megoldások és termékek létrejöttét.
Nem is gondolná egy új otthon teremtésében gondolkozó család mekkora felelőssége van a föld ökológiai rendszereink a megmentésében, amikor meghozza a döntését milyen házban képzeli el családja jövőjét.
Pihenő a Jurta előtt
Sántha András
Kenderház Magyarország