Ugrás a tartalomra
Kenderföld

A fa alternatívái

New-Hemp küldte be 4 September 2019 időpontban

Vannak olyan növények, amelyeknek a fűtőértéke közelíti a fa fűtőértékét. Érdekes módon a kender is ezek közé tartozik, jó időjárási körülmények esetén minden évben az érett erdőkkel megegyező éves növekménnyel azonos mennyiségű faanyagot ad. Egészen pontosan egy hektárnyi kender 4 hónap alatt képes létrehozni annyi faanyagot, mint egy hektárnyi bükkerdő 1 év alatt. 

Fenyőerdő

1 hektár bükkerdő éves fahozama =
1 hektár kender 4 hónap alatt

"A kender a legtöbb fát adó szántóföldi növényünk. 1 ha kender annyi fát termel, mint 1 ha bükkerdő évi növekedése". Bócsa István: A kender termesztése

Ez egy nagyon komoly mennyiség lehet, ami a jövőben egy lehetséges megoldás lehet a környezetkímélő fatüzelésre. Sajnos azért csak jövőbeni, mert ehhez még jelenleg kevés kendert termesztenek, viszont egyre többen fedezik fel a növényben rejlő rendkívüli lehetőségeket.
Kisebb településeknek ez a megoldás egy teljesen járható alternatíva, amelyet akár közösségi összefogással is megvalósíthatnak. Ezzel a megoldással nemcsak a téli tüzelőt, hanem az energiatakarékos épületeik alapanyagát is megtermelhetik a települések, nem mellesleg munkahelyet is teremtve a lakosság részére. 
Gondolhatnánk, hogy ezt bárki egyénileg is meg tudja valósítani a hátsó kertben, viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy a kender betakarításának és feldolgozásának gépesítése igen költséges, ezért a kisebb települések, közösségek esetén lehet ezzel számolni.

Kenderházak a jövőben


A nyúli jurtalakók környezettudatos életvitelük alapjaiból indulva, úgy tervezik, hogy egy kiemelten környezettudatos kenderbeton épületet alakítsanak ki maguknak. Az emberek egyre többen fordulnak újra a természet adta - millió évek óta működő megoldásokhoz - , így ennek köszönhetően egyre többen hozzák meg a döntéseiket a természetes alapanyagokból készült épületek mellett így a kenderházak mellett is.

Jurta

Pihenő a jurta előtt

Az újonnan épülő kenderházak egy új gazdaság beindulásának alapjait is megteremtik, előkészítve a Magyarországon korábban húzóágazatként működő kenderiparnak a jelenkor követelményeinek megfelelő lepésenként történő újjáépülését, környezettudatos életterünket támogató megoldások és termékek létrejöttét.
Nem is gondolná egy új otthon teremtésében gondolkozó család mekkora felelőssége van a föld ökológiai rendszereink a megóvásban, amikor meghozza a döntését, hogy milyen házban képzeli el családja jövőjét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra! A cikkben szereplő információk mára elavultak lehetnek.