Ugrás a tartalomra
William Stanwix - The Hempcrete Book

Az egyik legnagyobb külföldi kenderbeton szaktekintély Magyarországon

New-Hemp küldte be 19 July 2018 időpontban

William Stanwix kenderházat épít Magyarországon


William Stanwix a „The Hempcrete Book” szerzője az eddigi legkülönlegesebb kenderház - több egyedi megoldást is alkalmaznak - építésében vesz részt a Győr melletti Tényőn. Will már 10 éve foglalkozik a kenderbeton technológiával, és most lesz módja megismerni a Kenderház Magyarország új kötőanyagát is.

Emellett Will a Kenderház Akadémián is részt vesz, 2018.08.17-én pénteken átadja tapasztalatait és az ezt követő Workshopon 2018.08.18-án szombaton gyakorlatban is bemutatja kenderházépítő ismereteit. A program résztvevői személyesen is megismerkedhetnek Will-el és együtt építhetik vele 1 napon keresztül a tényői kenderházat.

Miért kenderház?


Egyre több ember ismeri fel hazánkban is, hogy az otthonunk amiben az életidőnk jelentős részét eltöltjük, nem mindegy milyen anyagokból készül és milyen hatással van az egészségünkre.

Emellett fontos tényező az is, hogy életünk egyik legnagyobb beruházása az otthonunk létrehozása milyen minőségi alapanyagokból készül, mennyire tartós és egyben értékálló. A kenderház technológia mind a kompromisszumokat nem tűrő egészséges élettér, és tartósság tekintetében is jó választásnak bizonyul.

Kenderbeton gyártás

Nulla energiás kenderház kipipálva


A ház különlegessége amellett, hogy Illés Kreutzer Attila energetikus saját magának tervezett házáról van szó, hogy ez az első olyan kenderház amely 70%-ban képes hasznosítani a télen az ablakokon át besütő nap hőenergiáját, a kifejezetten erre a házra tervezett „klímaablakokon” keresztül.

A ház kenderbeton falszerkezetében kialakításra kerül egy un. trombe fal is, ami a beletekert vízcsövek segítségével (falfűtés elve fordítva) napenergia hasznosításával a melegvíz előállításában segédkezik,  amikor nem süt a nap, akkor a kenderbeton a kiváló hőtároló képességét használja ki a víz melegen tartására.

A ház a minimális energiaigényét napelemmel történő előállításával könnyedén nullaenergiás épületté tehető.

Tényői kenderház

Fordított kihívás a gépészeknek!


A passzív napenergiának és a trombe falnak köszönhetően az épület olyan kis mértékű fűtési energiát igényel, hogy egy hőcserélős szellőztető rendszert alkalmazva a fűtési időszak többségében nem szükséges plusz fűtési energia.

Az épület akár könnyedén egy komolyabb hajszárítóval is felfűthető lenne, de mivel ez nem lenne túl elegáns megoldás, a gépészek egy jól illeszthető hőszivattyús rendszeren gondolkoznak. A gépészeti kihívás a felesleges túlméretezés elkerülése az optimális költségek mellett.

William Stanwix

Bárki kipróbálhatja a kenderház építést William Stanwix-el


A Kenderház Magyarország által szervezett Kenderház Akadémia tananyagára épülő konferencián és az azt követő workshopon bárki részt vehet a kenderház építésén és részletekbe menő ismereteket szerezhet a technológiáról.

Aki építés előtt áll nem hagyhatja ki, hogy megismerje ezt a technológiát az objektív döntésének meghozatala előtt.