A kenderbetonból könnyen és gyorsan lehet építkezni, ráadásul páraszabályzó, levegőfertőtlentő, hőtároló és hőszigetelő is egyben. Nem igazán van más építőanyag, ami homogén szerkezetben ezen tulajdonságokkal együttesen rendelkezik. A kenderház falazata kenderbetonból készül, amit kizárólag természetes anyagok keveréke alkot.

 • Víz bárhol a természetben található tiszta víz felhasználható

 • Kender pozdorja (A kenderfeldolgozás egyik hulladéka, régebben ebből készültek a pozdorja lapok, bútorlap)

 • Kötőanyag (egy speciális mész alapú kötőanyag)
  A kenderbetonban a mész és szilikát alapú kötések jönnek létre, aminek köszönhetően... 

  • teljes keresztmetszetben gyorsan képes átkötni

  • a gyors száradásnak köszönhetően 2 hét után a külső vakolat felhordható

  • az elsődleges kötés 1 hét alatt megvalósul

 • A kenderbetonban található mész a falszerkezeten áthaladó levegőt fertőtleníti így meggátol bármilyen gombásodási folyamatot.

 • Váz szerkezet a kenderház statikai stabilitását és terhelhetőségét biztosítja. Váz szerkezetnek elsősorban betonpilléres szerkezetet javasolunk amely stabilitásával, és a kenderbetonnal szembeni korrózióállóságával jól illeszkedik  a kenderbeton tulajdonságaihoz.

A fal és a szigetelés ugyanaz:


A kenderbeton falazat és hőszigetelő is egyben, így rengeteg munkaóra megtakarítható mivel a más építési technológiáknál alkalmazott hőszigetelési munkálatok nem szükségesek egy kenderháznál.

A váz tartó szerkezet (beton pillérek) kenderbetonnal történő kiöntését követően a fal a padló a födém egy hőhídmentes szerkezetet alkot (termikus burok). A kenderbeton megszilárdulását követően a nyílászárók beépíthetőek, a külső vakolat, szín elkészül a bennmaradó belső oldali zsalu (gipszkarton lap) glettelhető és festhető.

Jó hőtároló képesség:


Az öko alapanyagokból készült házak eddig kettős problémával küzdöttek, vagy jó volt a hőtároló kepésségük, de ezzel szemben rossz volt a szigetelésük pl.: vályogház, vagy jó volt a szigetelésük de nem volt jó a hőtároló képességük pl.: szalmaház. Ez utóbbi probléma az összes újonnan épült könnyűszerkezetes házra is igaz.

Ennek tapasztalható mellékhatása, hogy az épület a nagy nyári melegekben felmelegszik, így a normál hőmérséklet eléréséhez klímaberendezés szükséges. A kenderbeton jó hőszigetelő és jó hőtároló is egyben.

370 kg/m3 sűrűségű


Mondhatni az ideális ÖKO építőanyag, mivel két legyet is üthetünk egy csapásra. Ugyanis egy 45 cm vastagságú kenderbeton falazat esetében kiválóak lesznek a hőszigetelési képességek, egyben jók lesznek a hőtároló képességgel kapcsolatos paraméterek is. Így a ház jól szigetel és emellett nyáron sem melegszik fel.