A kenderbetonból könnyen és gyorsan lehet építkezni, ráadásul kiemelkedő hőszigetelő is egyben. A kenderház falazata kenderbetonból készül amit kizárólag természetes anyagok keveréke alkot.

  • Víz bárhol a természetben található tiszta víz felhasználható

  • Kender pozdorja (A kenderfeldolgozás egyik hulladéka, régebben ebből készültek a pozdorja lapok, bútorlap)

  • Hidraolikus mész (egy speciális mész fajta, az ókori Róma épületeit ennek segítségével építették fel.) A kenderbetonban a mész a kenderpozdorjában megkötött és a levegőben található CO2-vel lép reakcióba. Ennek köszönhetően a kenderbeton a kiöntését követően évek után is folyamatosan szilárdul, miközben a kender rostok kristályosodnak, „megkövűlnek” A kenderbetonban található mész a szerkezetet és a szerkezeten áthaladó levegőt fertőtleníti így meggátol bármilyen gombásodási folyamatot.

  • Fa váz szerkezet a kenderház statikai stabilitását és terhelhetőségét biztosítja. A fa váz szerkezet bennmaradó tartó szerkezet amely a kenderbetonnal körbeöntésre kerül, így a kész épületben nem látható.

A fal és a szigetelés ugyanaz:


A kenderbeton falazat és hőszigetelő is egyben, így rengeteg munkaóra megtakarítható mivel a más építési technológiáknál alkalmazott hőszigetelési munkálatok nem szükségesek egy kenderháznál.

A váz tartó szerkezet (fa, fém, beton pillérek) kenderbetonnal történő kiöntését követően a fal a padló a födém egy hőhídmentes szerkezetet alkot (termikus burok). A kenderbeton megszilárdulását követően a nyílászárók beépíthetőek, a külső vakolat, szín elkészül a bennmaradó belső oldali zsalu (magnezit lap) glettelhető és festhető.

Jó hőtároló képesség:


Az öko alapanyagokból készült házak eddig kettős problémával küzdöttek, vagy jó volt a hőtároló kepésségük, de ezzel szemben rossz volt a szigetelésük pl.: vályogház, vagy jó volt a szigetelésük de nem volt jó a hőtároló képességük pl.: szalmaház. Ez utóbbi probléma az összes újonnan épült könnyűszerkezetes házra is igaz. Ennek tapasztalható mellékhatása, hogy az épület a nagy nyári melegekben felmelegszik, így a normál hőmérséklet eléréséhez klímaberendezés szükséges.A kenderbeton

370 kg/m3 sűrűségű


Mondhatni az ideális ÖKO építőanyag, mivel két legyet is üthetünk egy csapásra. Ugyanis egy 50 cm vastagságú kenderbeton falazat esetében kiválóak lesznek a hőszigetelési képességek, egyben jók lesznek a hőtároló képességgel kapcsolatos paraméterek is. Így a ház jól szigetel és emellett nyáron sem melegszik fel.