Gyors, könnyű építés


A kenderbetonnak az elnevezése némileg félrevezető, hiszen az alapanyagait vizsgálva semmi köze nincs a betonhoz, annak ellenére hogy idővel hasonló keménységűre képes megkötni.

Az építés gyorsasága abból adódik, hogy egy bármilyen alakzatban kialakított zsaluszerkezetbe gyorsan kiönthető, és jelentős mennyiségű munkafolyamat megtakarítható a hagyományos építési eljárásokkal szemben.

Munkafolyamatok sorrendje


Nézzünk meg egy példát erre, és hogy milyen munkafolyamatokat hagyhatunk el közben...

1.

Váz tartószerkezet elkészítése egyik oldalról bennmaradó zsaluzattal


A tartószerkezet célja a statikai stabilitását biztosítani az épületnek. Elsődlegesen javasolt megoldás a  beton pilléres szerkezet. Igaz a kenderbeton önmagában nem alkalmas tartószerkezet funkcióját ellátni, ezért vázkitöltőként alkalmazható.

2.

Zsaluzat készítése


A tartószerkezet minden esetben bennmarad a falazatban. A tartó szerkezetre készül el egy lécvázas 45 cm-es vastagságot biztosító szerkezet amely a belső felületén gipszkarton lapokkal kerül borításra. Ez a falazat belső oldalát képező bennmaradó zsaluzati elem. Ugyanezen szerkezet külső oldalán kerülnek elhelyezésre az elvehető zsaluzati elemek. Az így kialakult 45 cm-es üreg kerül kiöntésre kenderbetonnal. De mielőtt ezt megtennénk...

3.

Gépészeti elemek


A belső bennmaradó zsaluzati elemre (gipszkarton) elhelyezésre kerülnek a konnektorok, vezetékek, gépészeti elemek. 

Előnyök:

 • Nem kell villanyszereléshez falat vésni
 • Nem szükséges falat vésni az egyéb gépészeti berendezésekhez sem

4.

Falszerkezet kiöntése


A zsaluk közé a kenderbeton keverék folyamatos tömörítés mellett beöntésre kerül, majd egy nap kötést követően a külső zsaluzati elemek eltávolíthatóak.

Előnyök:

 • Nem kell külön hőszigetelni, mivel a kenderbeton önmagában hőszigetel
 • Nem kell az ablakok kávájánál nagy időráfordítással és körültekintéssel hőhídmentesen megoldani a szigetelést. (befordítani a szigetelőanyagot)
 • Az ablak közvetlenül a kenderbetonba csavarokkal rögzíthető (nem szükséges külön vázszerkezet hozzá)
 • A koszorú és tető csatlakozási pontoknál a kenderbeton egyben kiönthető, így egyszerűen megoldhatóak hőhídmentesen ezek kialakítása

5.

Belső vakolat


Nem szükséges, mivel a gipszkartonlap glettelhető és festhető.

Előnyök:

 • Megtakaríthatóak a teljes belső vakolási munkálatok

6.

Külső vakolat


A jó páraáteresztő képességgel rendelkező kenderbeton felületen tesztelt vakolóanyagok és vakolati rendszerek alkalmazhatóak. A vakolást követően légáteresztő szilikát alapanyagú festékkel festhető. A vakolási folyamat megfelelően sima felületű elvehető zsaluelemek alkalmazása esetén glettelési folyamatra egyszerűsödik.

  7.

  NYÍLÁSZÁRÓK


  A nyílászárók egyszerűen és könnyedén hőhídmentesen beépíthetőek ugyanazon rögzítési eljárással mintha egy téglaépületbe kerülnének beépítésre.

   Nem drágább mint a hagyományos téglaház


   Egy háznak az ára sok mindentől függ, viszont ha össze akarjuk hasonlítani a kenderbetont a téglaházzal akkor a falszerkezet kialakítási költségeit kell összevetnünk. A falszerkezet költsége technológiától függően  az épület teljes költségének 10-15%-át teszi ki, így egy drágább, vagy olcsóbb falszerkezet is ennek arányában képes módosítani az épület teljes költségvetését.

   A kenderbeton alapanyagai 2022-ben már nem drágábbak mint a tégla falazat alapanyagai, amennyiben figyelembe vesszük azt is, hogy a kenderbeton falalazattal a höszigetelést, hőtároló tömeget, és a páraszabályozást is megoldottuk egyben. 

   További előnyt jelenthet kivitelezési folyamatok csökkenéséből adódó kisebb ráfordítási munkaóra.

   Allergiamentes és nincs egészségre káros hatása


   A kenderbeton kizárólag természetes anyagokból készül, és egyben nem tartalmaz allergén anyagokat. A kender és a mész alapú kötőanyag anyagai a kenderbetonban megkötnek így szálló vagy lebegő porként nem kerülnek be a légtérbe.

   Kellemes akusztikai és zajszigetelési tulajdonságok

   A kenderbeton a tapasztalatok szerint kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, ezért optimálisan alkalmazható az épületen belüli válaszfalak kialakítására is.

   Tökéletes páraháztartás, szellőzés


   A kenderbeton falazatnak kiváló a páraszabályzó képessége miszerint a belső páratartalmat függetlenül a külső páratartalomtól stabilan változatlan értéken tartja.

   Ugyanilyen és az előző tulajdonsághoz kapcsolódó előnyös tulajdonsága a páraáteresztő képessége is amiből kifolyólag az épületen belül keletkező pára nem csapódik ki a falak felületén, hanem a kenderbeton falazat segítségével a külvilág felé kerül kivezetésre.

   Ellenáll a tűznek, kártevőknek


   A kenderbeton a magyarországi tűzvizsgálat során B minősítést kapta meg ami a természetes anyagokat tartalmazó építőanyagok esetében  a legmagasabb elérhető minősítés. A vizsgálat videója megtekinthető amelyen jól látszik, hogy 25 percen keresztül egy 30 KW-os lánggal égetve a kenderbeton felületet a felület elszíneződik, viszont a tűz nem terjed, és  nem károsítja meg jelentősen a kenderbeton felületét. A vizsgálat tanulsága az is, hogy a kenderbeton jó hőszigetelő képességének köszönhetően a kenderbeton másik (nem a tűz felőli) oldalán nem mérhető  hőmérséklet változás.

   A kender mint növény a termőföldeken is ellenáll a kártevőknek ezért nincs is szükség vegyszeres védekezésre a termesztése során. Ez a kedvező tulajdonság a kenderpozdorja kenderbetonban történő feldolgozását követően is megmarad oly módon, hogy nem szeretik a kártevők így messze elkerülik.