Beépítése során eltárolt üvegházhatású gáz (CO2) = 26,5 tonna


A BIOKLIMATIKUS TERVEZÉS ALAPVETŐ JELLEMZŐI

  • Magas fokú hőszigeteléssel és megfelelő légzárási jellemzőkkel ellátott külső térelhatároló szerkezetek alkalmazása

  • A szoláris nyereség minél nagyobb mértékű kihasználása a téli időszakban, pl. passzív szoláris fűtési rendszerek alkalmazásával

  • Nyári időszakban az épületben felhalmozódott hő eltávolítása passzív hűtési rendszerekkel és természetes szellőzéssel

  • Az épület védelme a nyári időszakban a túlmelegedés ellen megfelelő árnyékoló rendszerek és vegetáció alkalmazásával

  • Természetes megvilágítás adottságainak kihasználása

  • Az épületet használók számára egy kényelmes és kellemes belső és külső környezet megteremtése

  • CÉL: a környezeti klimatikus adottságok minél tudatosabb kihasználásával, tudatos tervezéssel az épület energiafelhasználásának csökkentése

A 32 cm falak kender pozdorjából magukba foglalják a fa tartószerkezetet, az elektromos vezetékeket, a vízvezetékeket és a gépészetet. Természetes színezett mészhomok vakolat került kívül, mely engedi lélegezni a falakat. Belülre tapasztott sár került, mely  jól működik a fal- és padlófűtéssel.

A melegvíz szükségletet, és a fűtést fa pellet és napenergia szolgálja, puffertartállyal kombinálva. A napenergia prioritása az első, a pellet kazán csupán extra. A forró víz tárolása két HSK 1000 literes tartállyal van biztosítva, elegendő autonómiát biztosítva a néhány napfény mentes napra. A friss levegőt VMC dupla flux ALDES Deefly szállítja.

Az eredmények a termikus vizsgálatok alapján: 30,5 kWh / m² / év, vagy 23 € / hó fűtésre és melegvízre. Ez a ház messze meghaladja a várakozásokat, a BBC értékek szinte passzívhoz közeliek.

Francia bioklima-tikus kender épületek


A bioklimatikus épületekbe nem szükséges furcsa és drága rendszereket vagy berendezéseket elhelyezni. Hagyományos építészeti elemek alkalmazásával növelik az energiahatékonyságot és javítják a természetes komfortot.

Forrás: www.kenderhaz.hu