HTS tartó a kenderfal váza


Még 2020 év elején, a koronavírus kitörésekor érkezett meg a területre a HTS tartó rendszer, ami az épület vázát adja. A kalandos megérkezést követően a megpróbáltatások nem maradtak el, ugyanis a letakart HTS elemekről a fólia takarást a viharos szél felszakította, így az eső esett rá és a nap sütötte. Mire a kijárási korlátozások közepette észrevették a problémát eltelt bő két hónap. 

Normál  fűrészárú esetén ez a hatás már fa vetemedésével járhat és adott esetben használhatatlanná teszi épületszerkezeti alkalmazáshoz. A HTS tartó mivel telített fából készül, ennek köszönhetően nem vesz fel nedvességet a környezetéből és nem vetemedik. Ez a tulajdonság most itt élesben bizonyítást is nyert, a tartószerkezeti elemeken semmilyen elváltozás nem volt tapasztalható, és minden kompromisszum nélkül használhatóak a szerkezetben.


HTS tartó

Pára, fa, vetemedés


Álljunk meg itt gyorsan egy szóra! A hagyományos fűrészárú nedvesség, pára hatására vetemedik ezt tudjuk. Amennyiben ez beépítésre kerül egy olyan falszerkezetbe, amely páraszabályzó és páratároló tulajdonságokkal rendelkezik, akkor folyamatosan a fa szerkezetet kiteszi a pára hatásának.  

Nem kell nagy zseninek és szakembernek sem lennünk mi történhet ebben az esetben a fa szerkezettel???

Felelősségteljesen megvizsgálva a kérdést, amennyiben a kenderházunkat fa vázszerkezettel álmodtuk meg, nem kerülhetjük meg a pára hatásait a fa szerkezetre. Ugyanis jelentősen növeli a fa szerkezet hosszútávú stabilitását és tartósságát, amennyiben olyan fát alkalmazunk tartószerkezeti elemként, amely már nem képes párát felvenni a környezetéből.

Ez is egy olyan apróság amire érdemes odafigyelni, ugyanis több ilyen kis apróság összeadódásából keletkezhetnek a nagyobb utólagosan már kijavíthatatlan problémák.

Ebből is kifolyólag  a Kenderház Magyarország kenderházak fa váz szerkezetének telített fát javasol, vagy, ha ez nem megoldható a fa szerkezet elhatárolását a pára hatásától.

Balázs házának építését folyamatosan követjük és beszámolunk a fejleményekről. 


Az épületet tervezték:

Építész tervező:  Válóczy Balázs - okleveles építész
Tartószerkezeti tervező:  Földesi Tibor - vezető statikus tervező
Épületgépész tervező:  Vincze Gábor - okleveles gépészmérnök
Épületvillamos tervező: Fehér Szabolcs - villamosmérnök


Sántha András
Kenderház Magyarország