Kenderház Pomázon Válóczy Balázs

Építész építi a saját kenderházát a hegytetőn


Válóczy Balázs építész a természetes alapanyagokból készült házak és azon belül is a kör formájú épületek úttörője Magyarországon.

Suszternek a cipője, építésznek a saját háza, figyelhetünk sas szemekkel, hogy az ÖKO építész milyen alapanyagokat választ saját házának építéséhez?

Az építkezés 2018-ban kezdődött meg az alapozási munkálatokkal Pomázon, szó szerint egy olyan terepen ahol a helyszínt még gyalogosan is nehézkes volt megközelíteni.

Balázs minden olyan természetes építőanyagból tervezett már házat, amiből szabályszerűen lehet építkezni, így még érdekesebb a kérdés a saját házánál miért a kenderbetont választotta a falszerkezetek, aljzatszigetelés és födémszigetelés megoldására?

Miért kenderbeton?


Balázst kérdeztük erről: Úgy kívántam építeni a házat, hogy a lehetőség szerint a legtöbb természetes anyagot használhassam fel. Mindezek mellett a kenderbetonnal egyszerre több megoldandó problémát is kezelni tudtam, így teljesen kézenfekvőnek tűnt a használata.

2020. szeptember 8-án látogatták meg az építkezést a Kenderház Magyarország szakemberei, egyeztetve az építkezés további lépéseit és részleteit. 

A környezettudatos gondolkodás már a tervezési fázisban is az egyik legfontosabb szempont volt, nem is véletlen, hiszen Balázs eddigi munkássága is erről szólt, amellett, hogy hogyan találjuk meg az egyensúlyt a környezettudatos alapanyagok, és azok praktikus alkalmazása között, kiemelten a kivitelezői oldal figyelembevételével.

Hiszen hiába ragaszkodunk egy természetes alapanyaghoz, ha nincsen aki szakértő kezekkel beépítse, vagy ha csak kezelhetetlenül elszálló munkadíjak mellet valósítható csak meg egy beruházás. 


A kenderbeton...

  • Standardizált építőanyag, nincsennek minőség eltérésből adódó kockázatok.
  • Kivitelezők részéről könnyen megtanulható és alkalmazható
  • Tulajdonságait tekintve a hagyományos építőanyagokkal is versenyképes

   Emellett...

  •  jó hőtároló, páraszabályozó és hőszigetelő
  • tűzzel szemben ellenáll
  • nem szeretik a kártevők
  • ellenáll a víznek

Amikor elszállhatnak az árak!


Köríves fa koszorúk


A legtöbb környezettudatos építtetőnek a költségekről sokszor csak akkor kezd el fogalma lenni, amikor a megtervezett házának az építésére megkapja az árajánlatokat, ha egyáltalán van kitől ajánlatot kapnia. Ezért is kiemelten fontos még a tervezési fázisban gyakorlati építési tapasztalatokkal is rendelkező hozzáértő személyekkel konzultálni.

Miután Balázs már a sokadik ilyen kivitelezői tapasztalaton is túl van, és a saját házánál ezeket a tapasztalatokat nem szerette volna újra átélni, esett a választása a kenderbetonra.

A természet egyszerűsége


Az építész, aki kivitelezéssel is foglalkozik, nagyon hamar megtanulja, hogy az egyszerű és bonyodalmaktól mentes jól működő megoldásokat keresse, hiszen a természet is ilyeneket hoz létre, csak valahogy az emberek nem könnyen veszik észre akár egészséges életmódról vagy akár egy épület kialakításáról van szó.  

A természetben nincs feleslegesen megalkotott dolog, és ha feleslegesnek gondoljuk, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy valamit nem értünk még!


Első szint felűlről


Sántha András
Kenderház Magyarország