A HBCD teljes nevén Hexabróm ciklodekánra világszintű gyártási és kereskedelmi tilalmat rendeltek el, mivel az anyag a környezetre rendkívül veszélyes, és egészségünket is károsíthatja.

A HBCD teljes nevén Hexabróm ciklodekánra világszintű gyártási és kereskedelmi tilalmat rendeltek el, mivel az anyag a környezetre rendkívül veszélyes, és egészségünket is károsíthatja.

A HBCD nevű anyagot (Hexabrómciklodekán )tűzgátláshoz használt anyagra világszintű kereskedelmi és gyártási tilalmat rendeltek el, az anyag környezetünkre rendkívül káros hatása miatt. 2016.márciusa óta tilos HBCD-t használni, de az évek alatt több millió köbméterben felragasztott polisztirol szigetelőanyagok kérdése komoly problémát jelent az EU szakemberei szerint.

Óriási többletköltség azon házfelújítóknak, akik háza HBCD tartalmú szigetelőanyaggal volt ellátva. 2016.október elsejétől veszélyes hulladékként kezelik ezen szigetelőanyagokat, melynek átvételi költsége jelentős terheket ró a tulajdonosokra, mivel ezeket csak speciálisan engedélyezett létesítményekben lehet megsemmisíteni, vagy költséges égetési eljárással.

2016.március 22-e óta az EU-ban csak olyan szigetelőanyagok gyárthatóak vagy forgalmazhatóak, melyben a HBCD mennyiség max. 100mg/kg. A már legyártott készletekre 2016.junius 22-ig volt türelmi idő. További érdekesség, hogy a HBCD tartalmú EPS vagy XPS tábláknál kizárt az újrahasznosítás lehetősége, mivel a HBCD az anyag teljes életciklusa alatt kimutatható.


Milyen negatív tulajdonságai vannak a HBCD-nek a környezetünkre és az egészségünkre?

A HBCD-nek 4 kritikus tulajdonsága van a környezetünkre nézve. Mérgező a vízi élővilág számára, főleg az algákra és az ún. héjas állatokra. Ezen túlmenően perzisztens (a természetben nem vagy csak nagyon nehezen bomlik le). Még ha a kiváltó helytől távolobb lévő területeken veszünk is környezeti mintákat, a HBCD jelenléte mindenhol kimutatható volt, még az elszigeteltebb és gondosan művel mezőgazdasági területeken is, de a levegőből is.

A HBCD élő szervezetekben is elraktározódik, mint például halakban, madarakban így fordulhatott elő, hogy napjainkban az arktikus területeken is találtak már HBCD-t. Azt, hogy az anyagot ilyen nagy távolságra a kiváltó helytől is megtalálták bizonyítja a rendkívül nagy terjedési potenciált.

És végül a 4-ik tulajdonsága, amiért az Európai vegyipari szövetség és a nemzetközi vegyipari szabályozás a REACH is rendkívül környezetterhelő anyagnak minősítette a HBCD-t: a HBCD olyan organikus perzisztens anyag, mely egészségkárosító potenciállal is bír. Állatkísérleteken keresztül kimutatták, hogy az embrionális fejlődési időszakban az idegrendszer fejlődését megzavarja, ezáltal a későbbi viselkedést is. Ezért az egész EU-ra kiterjedően a CLP rendelet szerinti besorolás érvényes, a következő veszélyességi megjelölés mellett: H361 Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket. és H362 a szoptatott gyermekeket károsíthatja.

Érdemes tehát szétnézni a lehetséges hőszigetelő anyagok között, hiszen itt is igaz: nem biztos, hogy az elsőre alacsonynak tűnő ár, hosszútávra vetítve valóban olyan kedvező.

Ezzel szemben a természetes alapanyagokból készülő hőszigeteléseknél, mint például a kender, fagyapot / lágyfarost, cellulóz környezetünkre és egészségünkre ártalmatlan tűzgátló szert használnak.

Egy frissen megjelent szakmai cikkből az is kiderül, hogy milyen más komoly előnyöket jelentenek még a természetes hőszigetelések:

“A természetes anyagokból készült hőszigetelés ezzel szemben árnyékolással együtt nyáron 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújt az időjárás elleni védekezésben, a magasabb villany- és fűtésszámlák ellen és csökkenti az ebből eredő CO2 kibocsátást.”

Forrás: