William Stanwix kenderházat épít magyarországon

William Stanwix a „The Hempcrete Book” szerzője az eddigi legkülönlegesebb kenderház építésében vesz részt a Győr melletti Tényőn. Will már 10 éve foglalkozik a kenderbeton technológiával, és most lesz módja megismerni a Kenderház Magyarország új kötőanyagát és egyedileg fejlesztett kenderfújógépét.

Emellett Will a Kenderház Akadémián 2018.08.17-én pénteken átadja tapasztalatait és az ezt követő Workshopon 2018.08.18-án szombaton gyakorlatban is bemutatja kenderházépítő ismereteit. A program résztvevői személyesen is megismerkedhetnek Will-el és együtt építhetik vele 1 napon keresztül a tényői kenderházat.

Miért kenderház?

Egyre több ember ismeri fel hazánkban is, hogy az otthonunk amiben az életidőnk jelentős részét eltöltjük, nem mindegy milyen anyagokból készül és milyen hatással van az egészségünkre.

Emellett fontos tényező az is, hogy életünk egyik legnagyobb beruházása az otthonunk létrehozása mennyire tartós és egyben értékálló. A kenderház technológia mind a kompromisszumokat nem tűrő egészséges élettér, és tartósság tekintetében is jó választásnak bizonyul.

Nulla energiás kenderház kipipálva

A ház különlegessége amellett, hogy Illés Kreutzer Attila energetikus saját magának tervezett házáról van szó, hogy ez az első olyan kenderház amely 70%-ban képes hasznosítani a télen az ablakokon át besütő nap hőenergiáját a kifejezetten erre a házra tervezett „klímaablakokon” keresztül.

A ház kenderbeton falszerkezetéből kialakításra kerül egy trombe fal is ami a beletekert vízcsövek segítségével (falfűtés elve fordítva) napenergia hasznosításával a melegvíz előállításban segédkezik, miközben amikor nem süt a nap a kenderbetonnak a kiváló hőtároló képességét használja ki a víz melegen tartására.

A ház a mnimális energiaigény napelemmel történő előállításával könnyedén nullaenergiás épületté tehető.


Fordított kihívás a gépészeknek!

A passzív napenergiának és a trombe falnak köszönhetően az épület olyan kis mértékű fűtési energiát igényel, hogy egy hőcserélős szellőztető rendszert alkalmazva a fűtési időszak többségében nem szükséges plusz fűtési energia.

Az épület akár könnyedén egy komolyabb hajszárítóval is felfűthető lenne, de mivel ez nem lenne túl elegáns megoldás, a gépészek egy jól illeszthető hőszivattyús rendszeren gondolkoznak. A gépészeti kihívás a felesleges túlméretezés elkerülése az optimális költségek mellett.


Bárki kipróbálhatja  a kenderház építést William Stanwix-el

A Kenderház Magyarország által szervezett Kenderház Akadémia tananyagára épülő konferencián és az azt követő workshopon bárki részt vehet a kenderház építésén és részletekbe menő ismereteket szerezhet a technológiáról.

Aki építés előtt áll nem hagyhatja ki, hogy megismerje ezt a technológiát az objektív döntésének meghozatala előtt.